Инфо

21. децембар 2017.21. дец 2017.
Кривина у огледалу

Отворено писмо опозицији

Било би лепо када би опозициони посланици у Скупштини Србије схватили да у највишем дому наше земље не представљају декор, већ извесну снагу којој је припало толико гласова колико има посланика.
Због чињенице да је мала, подељена, нејединствена, неорганизована, измучена, брутално ућуткана, не треба да кука над својом судбином, већ да се коначно отрезни, подигне главу високо и да зада ударац овој накарадној власти. Да хоће, има снаге за тако нешто.
Ради се о бојкоту скупштинских заседања. Ево и зашто. Све што ова власт науми, већина усвоји без обзира да ли посланици опозиције нешто замерали, логички критиковали, аргументовано побијали. Ако жели, власт Александра Вучића може да изгласа промену годишњих доба, називе дана у недељи, начин рачунања времена.
Могу, као што су показали, да „угуше“ опозицију бесмисленим амандманима и да је ућуткају приликом усвајања буџета. Могу шта хоће, како хоће, а од опозиције зависи да ли ће моћи и колико хоће. Како је опозиција дозвољава, изгледа да ће и то моћи. Посланици мањине морају да победе комплекс ниже вредности и да бојкотују рад парламента, јер ће га само тако додатно обесмислити. Уосталом, и Нада Мацура је лепо објаснила да ве(ли)ћина није битна, већ техника.
Свако даље учешће у раду седница на којима се напредњаци спрдају са демократијом и са свима нама, даје им легитимитет за оно што раде и како раде. Не да се чујете и видите, него ето и из фрижидера искачете колико вас има. Уозбиљите се и схватите да бојкотом добијате много. Прво, шаљете поруку да се око једне ствари можете договорити и удружити. Ко неће, једноставно је њихов. Друго, док траје седница будите у скупштинском здању, заказујте конференције за штампу, говорите гласно, причајте са грађанима испред зграде. Бојкотујте и ресторан, покажите им да сте господа која није у парламенту да би јефтино ждрала и наливала се. Сигурно би и међународна заједница имала шта да каже када би опозиција у држави преговарачу за улазак у ЕУ, бојкотовала највећу демократску институцију.
Ако ово није решење, кажите нам како ћете да спречите већину да вас бесмисленим бројем и садржајем амандмана ућутка и на наредним седницама. Реците нам и шта још треба да власт уради да би вас убедила да сте посланици другог реда, да је њима дозвољено све оно што вама није?
Вероватно је и вама све јасно, али...
Ненад Кулачин

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa