Инфо

21. децембар 2017.21. дец 2017.
МИСЛИЛИ СМО ДА ТУЧЕМО “ЦИГАНЕ”
ИСПОВЕСТ НАВИЈАЧА СА ДЕРБИЈА

МИСЛИЛИ СМО ДА ТУЧЕМО “ЦИГАНЕ”

Када је почела туча улетео сам јер сам мислио да су “Цигани” међу нама, а ми смо се тукли међусобно, прича ексклузивно за “Глас Подриња” један од навијача Партизана који је привођен због учествовања у нередима прошле среде
Вечити фудбалски Дерби између Црвене Звезде и Партизана одавно није одмеравање снага на терену, него на трибинама. Годинама уназад после утакмице уместо голова пребројавају се повређени и ухапшени навијачи. Изгубљено је и неколико живота.
Традиција је испоштована и на последњем Дербију, прошле среде. Овога пута, ипак, навијачи Партизана тукли су се међусобно, уместо са навијачима Звезде.
-Срамота ме је. Када је почела туча улетео сам јер сам мислио да су “Цигани” међу нама, а ми смо се тукли међусобно, прича ексклузивно за “Глас Подриња” један од навијача Партизана који је привођен због учествовања у нередима прошле суботе.
Највеће изненађење било је ипак када је саопштено да међу ухапшенима има Хрвата, Бугара, Грка. Најтеже је и повређен један Сплићанин који је са повредама мозга задржан на ВМА. Који су њихови разлози за учествовање у овом хаосу, као и уопште мотиви за избијање нереда и даље се нагађа. Централни медији и даље брује о томе, али се опречне информације мењају из сата у сат. Наравно, у причама су почеле да се помињу и стране и домаће “службе”.
-Ти Хрвати су плаћеници. Обични криминалци који немају везе са навијачким групама у својој земљи. Тамо се баве неким другим криминалним активностима. Овде су доведени да се преузме превласт на трибинама. Организовали су их “Вандал” и “Јанг бојси”. Циљ је да се скине “Алкатраз”. Неки наводе да су сада вође Партизанових навијача бивши “Цигани”, прича наш саговорник који тврди да не припада ниједној навијачкој групи.
Све је почело када је једна група навијача упала на јужну трибину и почела сукоб са онима који су већ били ту. Уз повике “Цигани” цео Југ је кренуо у обрачун са њима. Завршили су поскидани и са поразбијаним главама на атлетској стази. Према речима нашег саговорника, тек када их је полиција одвела са стадиона на трибини се прочуло да се не ради о навијачима Звезде, него Партизана. Остаје нејасно како нико од надлежних органа није знао зашто странци стижу у Србију и шта се спрема.
Очигледно је да превласт на трибинама не значи само престиж. Вође навијача редовно пуне црну хронику. Ако их не хапсе због обрачуна, често и ватрених, са присталицама неког другог клуба, приводе их због илегалног поседовања оружја па и дроге.
Нико не жели да говори о томе из којих све извора навијачима стижу паре. Свакако, што боља позиција на “шипки” то веће и друге погодности.
-На Дербију је неко од вођа требао да се скине.
На питање да ли да се скине са “шипке” или ликвидира, наш саговорник каже “Ако су на неког кренули бакљама...”
На друштвеним мрежама вође Партизанових навијача се “перу” од учешћа у организацији нереда. Чека се да похапшени странци проговоре.
Прича се о томе да су страни навијачи плаћени, чак и тачан износ. Ко их је платио и због кога, можда једног дана утврде они који су за то надлежни. Можда... Један од коментара на друштвеним мрежама био је да је криминал у Србији толико сузбијен, да хулигане сада морамо да увозимо. Тужно, колико и смешно.
Ружне слике из Србије поново су обишле свет. Прилози о бруталној тучи на утакмици стигли су чак до Египта.
Држава се деценијама обрачунава са хулиганима. На крају углавном само клубови буду кажњени због лоше организације и пропуста на утакмици.
Многи најватреније навијаче доживљавају као руљу која на утакмице иде само зато да би се тукла. Ипак, наш саговорник, који не пропушта ниједну утакмицу Партизана, истиче да никада унапред не знају да ли ће доћи до неког сукоба.
-“Цигани” нам често праве сачекуше па онда дође до туча око стадиона. Ми њима ретко када. Обавезна опрема за трибине су фантомке, зато што се све снима. Поред тога носимо и бакље. Никакво оружје се не носи на утакмице. Деце на јужној трибини нема. Буде по нека девојка и ако дође до гужве пазимо да оне не настрадају.
Само пар дана пре хаоса на дербију формиран је Национални савет за спречавање негативних појава у спорту. Није први пут да се овако нешто покуша, какви ће ефекти бити овог пута показаће време.
Енглески модел
После више трагичних догађаја на енглеским стадионима 1985. године клубовима из ове земље било је забрањено да играју у европским такмичењима све до 1990. године. Тадашња британска премијерка Маргарет Тачер одлучила је да се жестоко обрачуна са хулиганима на стадионима. Хитно је донет Закон који, пре свега, предвиђа велике новчане и затворске казне. Изгредници добијају вишегодишње забране уласка на стадион, као и путовања у иностранство када играју њихови клубови.
Закон је у Енглеској дао резултате. Србија такође има Закон о спречавању насиља на спортским теренима, само је проблем у његовој примени. Навијачи бивају осуђени на затворске казне тек када неком нанесу заиста тешке повреде.
Нажалост, у Енглеској су се уозбиљили тек када је изгубљено више десетина живота. Надамо се да ће наша Држава имати довољно воље да насиљу стане на пут док су последице још “само” у разбијеним главама.
М. Мијаиловић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa