Инфо

28. децембар 2017.28. дец 2017.
У НОВОЈ ГОДИНИ 1.500 НОВИХ РАДНИХ МЕСТА ЗА ШАПЧАНЕ
ГРАДОНАЧЕЛНИК ШАПЦА НЕБОЈША ЗЕЛЕНОВИЋ

У НОВОЈ ГОДИНИ 1.500 НОВИХ РАДНИХ МЕСТА ЗА ШАПЧАНЕ

Шабац: град у којем грађани одлучују о утрошку свог новца, град буђења нове енергије, поуздан партнер инвеститорима... Град којег у 2018. години чекају и неке тешке одлуке, али и једно од ретких места у Србији где ће се запослити још 1.500 становника
Протеклог понедељка, градоначелник Шапца Небојша Зеленовић је у Градској кући уприличио традиционалну новогодишњу конференцију за медије на којој је било речи о стварима које су обележиле годину на измаку, као и смерницама за будућу политику града.
Доминантна политичка тема током 2017. је по свим параметрима референдум одржан у сеоским месним заједницама. Грађани су први пут у историји Србије имали прилику да одлуче на који начин ће бити утрошен њихов новац од пореза на имовину. Препуштање битних одлука у руке грађана имало је великог одјека и код шире српске јавности, као и код релевантних европских институција.
Друга значајна ставка је развој привреде у граду, и податак да је током 2017. у северозападној радној зони продато 27 парцела, од којих је Град приходовао више од 70 милиона динара. Захваљујући изградњи нових или проширењу старих постројења компанија које су решиле да послују у Шапцу, током 2018. посла ће бити за још 1.500 наших суграђана.
Буџет за 2018. годину је стабилан и реалан, а значајну ставку представљају пројекти.
Шапчани ће од 1. јануара сва документа моћи да добију електронским путем, ради се на успостављању другачијег модела јавног превоза, рачуни свих јавних предузећа биће обједињени. Следећа година ће бити период тешких одлука у функционисању јавних тела на нивоу града, због рационализације послова и трошкова. Међутим, по речима градоначелника то не значи да ће бити мање новца ни за кога у систему.
Будимо нову енергију:
грађани преузимају одлуке
у своје руке
-Прилику где ће бити утрошено 36 милиона динара уплаћених на име пореза на имовину имали су у децембру житељи у 24 сеоске месне заједнице. Ово је био преседан у српској политици. Значајан помак, који је са једне стране требао да унесе промену у начин на који се грађани укључују у јавне послове, а са друге стране да пробуди нову енергију код људи који сада имају прилику да узму ствари у своје руке и мењају средине у којима живе.
Кренули смо од малих административних јединица које на овај начин све више попримају обрисе општина. Јер кад имате јасно дефинисан буџет и јасно дефинисан начин на који трошите тај новац, онда ви функционишете као било која друга општина у свету.
Оно што бих овом приликом посебно истакао је да смо ове године кренули од 24 месне заједнице и 36 милиона динара, док нам је за следећу годину у плану да свих 60 месних заједница, односно око 100.000 наших суграђана добије прилику да одлучи где ће бити утрошено њихових два милиона евра. Референдум очекујем током јуна или јула, а пре тога, у првих пет месеци 2018. године имамо у плану да реализујемо оне пројекте које су грађани 3. децембра изабрали - истакао је градоначелник Зеленовић и учинио поређење актуелне локалне и државне политике.
-Начин на који се данас одиграва политика у Србији није ни мало добар. Нема развоја, ни перспективе. И тај лош утисак је појачан чињеницом да ми у односу на неке друге државе живимо много лошије. Са друге стране, ми у Шапцу мислимо да смо нашли пут да озбиљно комуницирамо са грађанима, и да им стварамо могућност да најнепосредније могуће одлучују о стварима које су њима најважније - казао је Зеленовић и напоменуо да велики број градова и општина у Србији жели да усвоји шабачки пример, а да је у целом процесу неоспорна подршка и Европске уније, Швајцарске развојне агенције као и амбасаде Швајцарске у Републици Србији.
Смањење незапослености
у фокусу
Према цифрама које је новинарима изнео градоначелник Шапца Небојша Зеленовић, током 2017. године на евиденцији Националне службе запошљавања је 1.600 људи мање него лани, а у односу на исти период 2014. године у Шапцу је 3.300 више запослених. И у години пред нама, у фокусу градских власти биће поспешивање привредног амбијента, и самим тим отварање нових радних места. Како наводи Зеленовић, реална су очекивања да током 2018. до посла дође још 1.500 наших суграђана.
-Током 2017. године у северозападној радној зони смо продали 27 парцела. Град је тиме приходовао више од 70 милиона динара. Запослило се 1.260 особа. У овом тренутку могу да најавим посао за 1.500 људи у различитим компанијама: Јазакију, Мондију, Пасубиу, Вопахелу, Де Хеусу, Сету... Град ће пружити подршку фирмама али и људима који траже прилику да се оспособе и искористе прилику која им се указала - истакао је градоначелник.
Град који зна да разговара са привредницима
По Зеленовићевим речима, Шабац је у последње две године успео да се у Србији позиционира као једно од најпожељнијих места за инвестицију.
-Сваки нови инвеститор који долази у Србију овако или онако дође у Шабац. Из искуства сазнајемо да смо ми Град који уме да разговара са привредницима. Умемо да чујемо њихове потребе исто онако како умемо да саслушамо шта треба нашим суграђанима - тврди градоначелник Шапца, и као неке од промена, које ће по његовим речима погодовати привредницима наводи смањење пореза на имовину за два одсто, као и изједначавање цена комуналних услуга привреди и грађанима.
-Да смо применили све прописе које смо имали на располагању, порез на имовину у граду Шапцу би могао да буде подигнут од 23 до 37 одсто. Ми смо га смањили за два одсто. Смањили смо га јер мислимо да ће то бити добар потез за привреднике, као што мислимо и да ће то бити и изједначавање цене комуналних услуга за привреднике и грађане које би требало да се деси средином следеће године - објашњава Зеленовић.
Стабилан буџет
Планирани буџет за наредну годину је 3 милијарде и 150 милиона динара, а по оцени градоначелника, буџет је тачан, јасан, прецизан и одржив. Кредит за који је постигнута сагласност у Градској скупштини у износу од 840 милиона динара, још увек није реализован, а по процени Зеленовића од укупне суме биће искоришћен само део од 350 милиона динара, колико је потребно да се заврше инвестиције и пројекти на које је дошао ред. Он је још нагласио и да уколико држава испуни обавезе према граду, све што врати као своју обавезу биће утрошено у даљи развој града.
-Град Шабац је у свом буџету издвојио 34 милиона за пројекте. Ти пројекти треба да обезбеде да оно што смо планирали као капиталне инвестиције и реализујемо. Са овим новцем ћемо обезбедити квалитетне пројекте, са којима можемо пронаћи и новац изван буџета, као што су на пример фондови Европске уније. Ови пројекти ће омогућити да у Град уђе још 16 милиона евра нових инвестиција за реконструкцију јавних објеката, болнице, Дома здравља, појединих школа, припрему за отварање међународне луке, уређење паркова и саобраћајница. Имамо јасно дефинисан план који се налази у буџету за 2018. годину, а односи се на следеће три године, шта су капиталне инвестиције у граду, колико оне коштају и који су извори финансирања - изјавио је Небојша Зеленовић, и причу о буџету затворио констатацијом да мање новца неће бити ни за кога у систему, већ да ће га за неке области попут спорта, културе, социјалне заштите бити више.
Болни резови
По Зеленовићевим речима, током 2018. године локалну самоуправу чекају и неке тешке одлуке. Наиме, у јавним установама мора доћи до рационализације трошкова и обједињења појединих служби, све у циљу бољег функционисања.
Новине у функционисању града
Током конференције градоначелник је најавио бројне новине у функционисању града. Наиме, од 1. јануара Шабац ће бити први град у Србији који ће имати комплетну Е управу, сви рачуни комуналних предузећа ће бити обједињени, а од средине године се очекују измене у функционисању градског превоза.
-Већ у јануару грађани ће добити обједињене рачуне јавних предузећа: рачун за воду, грејање, одношење смећа, канализацију, одржавање стамбених зграда и порез. Први у Србији ћемо решења за порез на имовину доставити већ у јануару. Ући ћемо у кампању са циљем да наше грађане подстакнемо да своје рачуне плаћају електронским путем. Не би ли смањили своје трошкове и време проведено у чекању у реду. С тим у вези је и увођење комплетне Е управе. Од првог јануара бићемо први град у Србији који ће имати комплетну електронску управу, односно наши грађани ће до докумената долазити од куће а не чекањем на шалтеру. Послаћемо печате и шалтере у историју. Када је реч о јавном превозу, тренутно је у изради студија која треба да буде спремна до пролећа. Реч је о обимном послу који би требало да доведе до функционисања градског превоза као у било којем европском граду - навео је градоначелник.
У Шапцу смо нашли пут да озбиљно комуницирамо са грађанима, и да им стварамо могућност да најнепосредније могуће одлучују о стварима које су њима најважније
Т.Трифковић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa