Инфо

28. децембар 2017.28. дец 2017.

УСТАНОВЕ КУЛТУРЕ И ЈАВНА ПРЕДУЗЕЋА У ШАПЦУ ГОДИНА ЗА НАМА И ПЛАНОВИ ЗА 2018.

Културни центар


“Озбиљно смо радили, тако да можемо да кажемо да је успешна година иза нас. Реализовали смо два пројекта уз помоћ Министарства културе и информисања. Пре свега, на основу нашег годишњег програма, реновирали смо галерију Културног центра. Други пројекат Звук, знак, зрак урбане свести, поред Министарства, подржао је и Град. То је пројекат који је из заборава извео нашег музичара Миомира Вујића Флеку, осликали смо пролаз и назвали га по њему, урадили смо озбиљну трибину и изложбу (која је наша продукција и са којом ћемо путовати по релевантним галеријама које су тражиле да је виде) и документарни филм о њему. Ове године смо први пут имали резиденцијални програм, у оквиру ког смо угостили словеначког вајара Рока Богатаја. Био је недељу дана у Шапцу, дружио се са нашим уметницима и децом из ШПУ, а недавно смо, на острвцету испред Градског парка, поставили његову скулптуру Пин дроп (Чиода). Такође, ове године смо објавили књигу поводом 25 година доделе књижевне награде Лаза К. Лазаревић. Угостили смо значајна имена српске културе и уметности, попут овогодишње добитнице НИН награде Иване Димић, израелског писца Амира Ора, Виде Огњеновић... У наредној години обележићемо 55 година постојања Културног центра и наставити да негујемо све сцене у оквиру смањених буџетских средстава. Конкурисали смо на неколико међународних конкурса, сналазимо се у овим тешким временима.”
(Соња Петровић Јагић,
директорка Културног центра)


Библиотека шабачка


Ове године Библиотека шабачка обележила је ове године 170 година постојања. Петог октобра, на чело ове установе дошла је Јелена Подгорац Јовановић.
- Сви наши програми били су у циљу обележавање јубилеја. Изашла је Монографија “Темељ од књига”, у којој смо забележили последњих десет година Библиотеке шабачке. Када су у питању пројекти, најзначајнији је завршетак конзервације и рестаурације Фонда старе и ретке књиге Завичајног одељења. То је својеврстан подухват који смо започели пре шест година и, захваљујући Министарству културе и информисања, у потпуности завршили. Ови наслови ће бити доступни у нашој дигиталној библиотеци. Поред тога, ову годину је обележио акредитовани семинар: Очување културне баштине, примери добре праксе Библиотеке шабачке. Широм Србије, презентовали смо наша практична искуства у очувању културне баштине, каже директорка.
Поред поменутих, Министарство културе је подржало још два пројекта Библиотеке шабачке. У сарадњи са Библиотеком града Београда и Градском библиотеком из Новог Сада, реализован је пројекат дораде програма Бисис. Ускоро ће бити реалзиован пројекат унапређења електронског пословања, што значи да ћемо имати пластифициране чланске карте.
- Наредне године наставићемо да негујемо програме за децу и младе, а фокусираћемо се и на Фонд стране књиге. Десетог јануара имамо заказано дружење са завичајним аутором Ђорђем Сибиновићем, када ћемо представити његов први роман “Погрешно”.
М.Ф.

Шабачко позориште


Шабачко позориште у Нову годину улази са новим директором. Досадашњи директор одлази у пензију, а свом наследнику Александру Станковићу, оставља у руке не малу обавезу и одговорност да настави успешан пут којим наше позориште уназад годинама иде.
- Велика је част и обавеза наћи се на дужности директора Шабачког позоришта. Наша је обавеза да у новој 2018. години одржимо репутацију позоришта, и да учинимо све што је у нашој моћи да тај ниво подигнемо на још вишу скалу квалитета. Уз захвалност свим члановима на свему што су до сада постигли, наша је обавеза да идемо корак даље и ја сам сигуран да ћемо у томе и да успемо – каже Станковић.

ЈКП „Водовод Шабац“


Година за нама је била више него успешна када је реч о пословању ЈКП „Водовод Шабац“.
Према речима директорке Водовода Даниеле Ловрин Гавриловић сви планирани задаци у 2017. години су успешно реализовани.
- Главни задатак који је пред нама у 2018. години је проширење мреже по новом моделу који подразумева да грађани плаћају само трошкове материјала, а све остале трошкове финансира Водовод. Изузетно нам је важно да се сви наши суграђани прикључе на водоводну и канализациону мрежу и размотрићемо могућност повољнијег модела прикључења од тренутно актуелног. Други велики задатак је изградња линије муља на Постројењу за пречишћавање отпадних вода – каже Ловрин Гавриловић.


ЈКП „Паркинг“


ЈКП „Паркинг“ и у 2018. години наставља са својом редовном активношћу – управљањем јавним паркиралиштима у Шапцу. Ново паркиралиште за аутобусе, које је изграђено у Хајдук Станковој улици на 45 ари биће у употреби од наредне године.
-Досадашње паркиралиште за утобусе није било адекватно због мале површине. Подмириће потребе свих манифестација и догађаја који се буду дешавали у граду, наводи директор ЈКП „Паркинг“ Бојан Калановић.
Такође, трајна акција „Паркинга“ да родитељи новорођених беба имају бесплатан паркинг месец дана наставља се и планирано је да траје све док постоји ово предузеће. Родитељи могу поднети захтев месец дана од рођења детета.


ЈКП “Стари град”


ЈКП “Стари град” наредне године унапредиће услуге изношења смећа на комплетној територији града. Посебна пажња посветиће се селекцији отпада и информисању грађана у овој области.
-Наставићемо сарадњу са Предшколском установом и школама у смислу едукације најмлађих, односно деце предшколског и школског узраста о значају селекције и рециклаже отпада. Радићемо и на унапређењу рада на пијацама. Проширујемо Ново гробље и уредићемо тај простор. Такође, изградићемо и звучни зид у Прихватилишту због умањења нивоа буке, каже директорка ЈКП “Стари град” Снежана Ђокић.
Наравно, ово предузеће и у новој години ће савесно обављати све своје текуће и редовне активности.



ЈП “Инфраструктура”


ЈП “Инфраструктура” за следећу годину издваја три најбитнија посла. Поред наставка опремања Северозападне радне зоне, расписивања и надзора тендера за реализацију референдумских одлука по сеоским месним заједницама, ту је и преузета обавеза о заједничким рачунима за комуналне услуге.
-Наставићемо са изградњом улица, водоводне и канализационе мреже у Северозападној радној зони. Боља инфраструктурна опремљеност омогућава ефикасније пословање садашњих и ствара услове за долазак нових инвеститора. Све то води отварању нових радних места, од чијих се пореза пуни буџет и ствара могућност за нове инвестиције. Одлуке које су победиле на референдумима у сеоским и приградским месним заједницама реализоваће се преко тендера. Њих ћемо ми расписати и надзирати, а на располагању је укупно 36 милиона динара. Поред тога, на последњој седници Скупштине града преузели смо обавезу извештавања и поделе рачуна за комуналне и друге услуге. Ствара се јединствена база корисника услуга јавних предузећа и они ће сада све рачуне добијати у једној коверти, навео је директор ЈП “Инфраструктура” Милан Васић.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa