Инфо

28. децембар 2017.28. дец 2017.
КОМЕ СУ СМЕТАЛЕ ТОПОЛЕ
ПОСЕЧЕН ДРВОРЕД УЗ ЦЕРСКИ ОБОДНИ КАНАЛ

КОМЕ СУ СМЕТАЛЕ ТОПОЛЕ

Велики број грађана прошле седмице је шокирало посецање стабала поред Церског ободног канала уз Обилазни пут, између скретања за Јевремовац и скретања за Богосавац. Дрворед канадске тополе је посечен, а на друштвеним мрежама се покренула полемика око тога зашто и да ли је то морало бити учињено.
Сечу је обавило Водопривредно предузеће “Сава” по налогу “Србијавода” чији је дрворед и био.
-Све што радимо, радимо у договору са “Србијаводама”. То је њихова шума и рађено је по њиховом налогу. Стабла у смислу заштите водопривредног објекта нису имала функцију. Шумско-заштитни појас сади се поред насипа да штити насип од удара великих вода. Овде по инжењерским стандардима и правилима шума се и не сади. Ради се о веома зрелој шуми. Многа стабла су почела да се суше и представљала су опасност за грађане који ту шетају. Поред тога, сметало је и багерима да приђу да измуљавају канал, наводи директор ВП “Сава” Драган Топаловић и додаје да има разумевања за грађане који су се рекреирали на овом простору и које је погодила ова сеча стабала, али да је то учињено и због њихове безбедности.
Покрет за Шабац Зелених Србије направио је у уторак на овом месту конференцију за медије. Истакли су да су изузетно разочарани овим догађајем и да ће, на основу Закона о приступу информацијама од јавног значаја, од “Србијавода” затражити сву документацију која је повезана са овим случајем како би проверили да ли су испоштоване све процедуре.
-Не можемо да прихватимо готово увек исто оправдање да су у питању болесна стабла склона паду. Пре непуна два месеца олујни ветар је оборио бетонску и гвоздену ограду компаније која послује у непосредној близини, а ова стабла то нису ни осетила. Не можемо да прихватимо ни образложење да је присуство ових стабала ометало процес одржавања и измуљавања канала. Свакоме ко погледа конфигурацију овог терена јасно је да за одржавање ових површина некадашњи дрворед није био препрека. За измуљавање је погодна друга страна канала на којој не постоје никакве препреке за приступ механизације, рекао је председник Покрета за Шабац Зелених Србије др Дејан Павловић.
Истакао је значај стабала за регулисање јачине ветра, заштиту пута од снежних наноса, пречишћавање ваздуха, повећање влажности ваздуха у летњем периоду, стварање повољних микроклиматских услова и смањење утицаја климатских промена, као и на заштиту екосистема и здравље људи.
На лицу места се примећује да је велики број стабала заиста труо и шупаљ. Ипак, сваком ко је пролазио Обилазним путем изазвао је тугу поглед на мртва стабла која леже поред канала.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa