Инфо

28. децембар 2017.28. дец 2017.
ПОТВРЂЕН ВИСОКИ ДОМЕТ
Годишњи концерт Фолклорног ансамбла Ђидо у Богатићу

ПОТВРЂЕН ВИСОКИ ДОМЕТ

Свечаним новогодишњим концертом, који је одржан протекле суботе у биоскопској сали Дома културе у Богатићу, под називом „Мачво моја широка и равна“, фолклорни ансамбл „Ђидо“ из Богатића потврдио је високе вредности и чињеницу да је достојан репрезент изворне игре и песме свог краја широм света.
У препуној сали девојке и младићи, одевени у прекрасне народне ношње извели су богат програм почев од „Убраде младе“ (други дан традиционалне мачванске свадбе), преко игара и песама из Црноречја, околине Београда, Димитровграда, Биначке Мораве, Босилеграда, Куманова, све до Врањанске свите. Играли су и завршно коло из опере „Еро с онога свјета“, Буњевачке игре и Бугарку. Осим што су пратили све учеснике концерта, Народни оркестар ансамбла под управом Зорана Пузића имао је и соло наступ, а своју епизоду искористио је на најбољи могући начин вокални солиста Стево Савић који је отпевао изворне народне песме „Отвори ми бело Ленче“ и „Грана од бора“.
На крају су Тања Јуришић, директор Културно образовног центра Богатић у чијем саставу ради ансамбл и Милош Симић уметнички руководилац уручили пригодне награде и признања за сталност у првом извођачком саставу ансамбла. Ова признања припала су: Теодори Панић за пет година, Марку Максимовићу и Ђорђу Зарићу припала је плакета за 10 година. Повељама за 15 година верности ансамблу награђене су: Јелена Ковић, Бранислава Оџић и Катарина Мартиновић.
Први пут је установљено и додељено признање за 20 година сталности у првом ансамблу, а оно је припало Марку Симићу.
Велики број присутних љубитеља изворне игре и песме имао је прилику да чује стихове и упечатљиве прилоге прозних стваралаца овог краја у извођењу глумаца аматера: Мине Шанковић, Бранислава Ковића и Мирослава Перића, домаћег позоришта „Јанко Веселиновић“.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa