Инфо

28. децембар 2017.28. дец 2017.
ВИШЕ НОВЦА ЗА НАБАВКУ КЊИГА
КАТАРИНА ЛАЗАРЕВИЋ ДИРЕКТОР НАРОДНЕ БИБЛИОТЕКЕ “ЈАНКО ВЕСЕЛИНОВИЋ” БОГАТИЋ

ВИШЕ НОВЦА ЗА НАБАВКУ КЊИГА

Основни постулат делатности наше Библиотеке јесте обезбеђивање слободног, подједнаког и неограниченог приступа знању, идејама и информацијама, као и допринос квалитету живота у локалној средини
Рад и развој Народне библиотеке „Јанко Веселиновић“ Богатић, у 2017. базирао се на усавршавању стручних кадрова, коришћењу нових технологија у начину пружања услуга корисницима, очувању завичајне културне баштине и решавању проблема недостатка простора.
Што се тиче набавке публикација, у циљу систематског попуњавања фондова потребним насловима Библиотека нове публикације, монографске и серијске, набавља куповином и поклоном, уз наглашену селекцију по питању квалитета садржаја али и уважавајући потребе и захтеве корисника.
У 2017. приновљено је за фонд око 2.000 монографских публикација, од чега око 1.300 из буџета а остатак посредством обавезног откупа.
План је да се за наредну годину увећа позиција за набавку књига, јер је већ средином 2017. године постало јасно да су књиге поскупеле, и да за библиотеке са овако скромним буџетом, као што је наша, то представља огроман проблем.
Јако је тешко истовремено испунити стандарде, који су најчешће усклађени са жељама и потребама корисника, динамику набавке нових наслова са скромним средствима. Планирање буџета за наредну годину, био је прави подвиг за нашу установу јер смо морали да се потрудимо да „набацимо“ више новца за набавку књига, а да при том не „окрњимо“ друге активности Библиотеке, такође важне за рад и развој наше установе. Видећемо каква ће бити Одлука о буџету за 2018. Општине Богатић, али се надам да ће наш Предлог бити усвојен – рекла је директор Библиотеке у Богатићу, Катарина Лазаревић.
Једна од интензивних делатности Библиотеке је и издаваштво. У години на измаку, Библиотека је суфинансирала помогла издавање три значајне публикације. Једна од њих „Мачвански прозни писци“, аутора Петра Берића и Драгана Јосиповића, представља антологију, и чини је значајним примерком у Завичајној збирци која је исторемено и симбол Библиотеке.
План је да у наредној години, рад и запослени у Библиотеци буду фокусирани на дигитализацију. Пре свега се мора радити на имплементацији БИСИС, а онда и на системској едукацији запослених. Праћење нових трендова у овом делу, такође ће бити изазов за нас, тако да очекујемо подршку локалне самоуправе, као и до сада.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa