Инфо

28. децембар 2017.28. дец 2017.
ПРЕВЕНТИВА ЧУВА ЗДРАВЉЕ
ДОМ ЗДРАВЉА “ДР ДРАГА ЉОЧИЋ” ШАБАЦ

ПРЕВЕНТИВА ЧУВА ЗДРАВЉЕ

“Трудићемо се да у наредној години организујемо још већи број превентивних прегледа, јер само тако ћемо спречити настанак болести и других патолошких стања”
Добар доктор разговара са својим пацијентом, пронађе начин да га правилно посаветује. Савестан лекар увек има времена да човеку насупрот њега у ординацији разбије предрасуде, објасни значај правилног односа према телу, важност превентиве.
Да у Дому здравља “Др Драга Љочић” у Шапцу раде такви стручњаци сведоче цифре. Наиме, само током прошле године обављено је преко 5.000 скрининга на колоректални карцином, око 3.000 мамографских прегледа и преко 4.000 циљаних гинеколошких прегледа. На нашој територији је од заразних болести вакцинисано чак 95 процената деце, што је знатно више од републичког просека где је одзив на вакцинацију око 60 одсто. На специјализацији је тренутно 19 лекара, сеоско подручје је покривено радом 20 амбуланти, од којих оне у Липолисту, Волујцу, Прњавору, Мајуру и Јеленчи раде по цео дан.
По речима директорке Дома здравља “Др Драга Љочић” у Шапцу др Јасмине Станковић, ова установа је по препоруци Министарства здравља ушла у национални програм скрининга за карцином дојке 2014, а годину дана касније и у национални програм скринига на карцином дебелог црева.
-Ми смо установа која се бави примарном здравственом заштитом, која подразумева не само куративне прегледе, односно лечење оболелих, него и пружање превентивних услуга, бригу о безбедности запослених и пацијената. Годину на измаку обележио је велики број акција, превентивних прегледа. Били смо активно присутни и на градском и у сеоском подручју. Увидом у статистику од претходних година схватили смо да је одзив жена са сеоског подручја знатно мањи, зато смо одлучили да им малтене дођемо на праг, па смо од јула месеца посетили пет сеоских амбуланти и прегледали више од 300 жена са села. Неке од њих нису биле код гинеколога годинама - истиче докторка Јасмина Станковић, и износи податке који потврђују смисао оваквог деловања.
-Приликом свих ових прегледа откривено је три карцинома дојке, полипи, миоми, једна преканцерогена промена на грлићу материце.
Поред бесплатних превентивних прегледа, шабачки Дом здравља се приближава својим суграђанима и преко различитих акција тематски одређеним Календаром здравља. Само у текућем месецу, пригодно је обележен Дан особа са инвалидитетом као и Светски дан борбе против дијабетеса.
Пре три године, шабачки Дом здравља је добио акредитацију на седам година. У октобру месецу ове године, имали су редовну контролу од надлежних, приликом које је констатован напредак у раду у свим сегментима, а у шабачком Дому здравља тврде да ће тај тренд наставити и убудуће.
-Трудићемо се да у наредној години организујемо још већи број превентивних прегледа, јер само тако ћемо смањити број куративних прегледа, односно спречити настанак болести и других патолошких стања - објашњава директорка ДЗ “Др Драга Љочић” Шабац др Јасмина Станковић.
Како би својим пацијентима обезбедили што квалитетнију услугу, у Дому здравља велику пажњу полажу на едукацију запосленог кадра. У овом тренутку је чак 19 доктора на специјализацији. Њихов одлазак и актуелна забрана запошљавања у јавном сектору условили су затварање једног броја сеоских амбуланти, али по речима докторке Јасмине Станковић, овај проблем је решен на најправичнији могући начин.
-Највећи број лекара на специјализацији је у служби за здравствену заштиту одраслог становништва. Њих деветоро је радило у сеоским амбулантама. Када су добили специјализацију те амбуланте су затворене. Приликом доношења одлуке о затварању гледали смо да то буду амбуланте са најмањим бројем дневних посета и најмање картона. Ти пацијенти су пребачени у прву суседну амбуланту. Са друге стране, наши грађани знају да амбуланте у Волујцу, Прњавору, Липолисту, Мајуру и Јеленчи раде по цео дан - објашњава Станковићева.
Т. Т.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa