Инфо

24. фебруар 2011.24. феб 2011.
МАНАСТИР ИЛИЊЕ У ОЧАГАМА, ЦЕНТАР МАЧВАНСКЕ ДУХОВНОСТИ И ВЕДРИНЕ

ОВДЕ СУНЦЕ РАНИЈЕ СВИЋЕ

Старешина манастира, игуман Исаија, лечи људе и духовно их уздиже. Одсликана црква. Уведено парно грејање. Изграђено 900 метара квадратних конака и више других наменских просторија. Обрађују 23 хектара земље. Гаје пилиће и стоку
Кривудав сеоски пут води до Очага, најмањег мачванског села које је настало од клењачких колеба (суседно много веће и старије село). Оковано ледом и снегом село мирује ових зимских дана. Пут је очишћен и сув, а из већине кућа (има их стотинак) вије се плавичасти дим.
Мирис свећа и тамњана
Манастир Илиње, налази се близу центра Очага. Од улице је опасан зиданом оградом од цигле, а врата су велика метална. У дворишту доминира црква. Ту су и друге новоизграђене зграде. У дубини дворишта обори, штала, сењак... Још је “жива“ старинска кућа и којој су живели ктитори манастира Илија и Ана.
Доста тога, привреднио је бивши старешина, отац Гаврило, а наставио и развија садашњи игуман Исаија, који се потпуно саживео са овдашњим мештанима и сви га сматрају као свог игумана.
Пре четири и по године дошао је из Хопова и овде у плодној Мачви лечи људе и духовно их уздиже. Како с поносом вели, свој живот је потпуно подарио Богу. Његов је верни слуга, а у једној од највећих просторија, често је домаћин духовних вечери и промоција књига. Ова просторија је тада, дупке пуна, баш као и црква из које неумитно допире мирис свећа и тамњана. Посетиоци су дошли са свих страна. Види се то и по регистрацијама на луксузним аутомобилима паркираним у дворишту. Људи се устручавају да говоре јавно. Неке је нужда “натерала“, други су ту из убеђења. Види се то у њиховим очима. Оне све говоре.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa