Инфо

28. децембар 2017.28. дец 2017.
НЕСТАШИЦА НЕЋЕ БИТИ
НОВ НАЧИН ОРГАНИЗАЦИЈЕ ПРИКУПЉАЊА КРВИ

НЕСТАШИЦА НЕЋЕ БИТИ

Нови Закон о трансфузионој медицини почиње да ступа на снагу од Нове године. Овлашћене трансфузиолошке установе ће прикупљати, тестирати и дистрибуирати крв до свих здравствених институција. Крв ће се на територији Шапца прикупљати два пута недељно, а исто толико пута ће се и дистрибуирати у Шабац. Надлежне службе истичу да ће крви бити довољно и да је само расподела посла другачија.
-Мрежа овлашћених трансфузиолошких установа је усклађена са мрежом здравствених институција. То ће бити Институт за трансфузију крви Србије, Завод за трансфузију крви Војводине у Новом Саду, Завод за трансфузију крви Ниш и у току је формирање Завода за трансфузију крви у Крагујевцу. Ове четири институције покриће целу територију Србије, навела је Ивана Родић начелник Одељења за мотивацију и организацију добровољних давалаца крви у Институту за трансфузију крви Србије.
Општа болница “Лаза К. Лазаревић” укључена је у прву фазу примене новог Закона, уз Клиничко-болнички центар “Др Драгиша Мишовић” и Општу болницу из Смедерева. Потребе шабачке болнице су 3.659 јединица крви на годишњем нивоу, а планирано је да током године буде сакупљено знатно више. Добровољни даваоци крв могу дати сваке среде у Културном центру од 10 до 16 часова и сваког понедељка у Служби трансфузије Опште болнице од 7 до 14 часова.
Прим. др Снежана Ковачевић помоћник директора О.Б. Шабац истакла је да је ова установа ушла спремна у организацију новог програма.
-Наши грађани не треба да брину. Имамо довољне резерве крви за новогодишње празнике. Прва испорука крви је 3. јануара. Увек ћемо имати и резерве крви за непредвиђене ситуације, навела је др Снежана Ковачевић.
Најистакнутију улогу у добровољном давалаштву крви има Црвени крст. Мотивишу, регрутују и пропагирају добровољно давање крви.
-Исти овај посао ћемо наставити и у наредном периоду још интензивније. Од нас се очекује квалитетна, добра и масовна организација акција. За 2018. годину планирано је 114 акција на подручју Богатића, Владимираца и Коцељеве, 75 акција биће организовано на подручју Шапца, од тога 50 у граду, а 25 у сеоским месним заједницама и радним организацијама. Верујемо да ћемо све ово успети да организујемо уз помоћ наших волонтера и Комисије за прикупљање добровољних давалаца крви, рекао је Зоран Радукић из Црвеног крста.
Град Шабац недавно је добио Плакету за посебан допринос у промоцији добровољног давања крви. Немања Пајић, председник Скупштине града Шапца изразио је захвалност О.Б. Шабац и Служби трансфузије и Црвеном крсту.
-Ова награда је признање свим добровољним даваоцима захваљујући којима Шабац нема несташица крви. Верујем да је овај нови систем који ће се примењивати од Нове године још бољи. Ми смо и до сада имали одличну сарадњу са свим службама. Град је ту да испрати и подржи све акције, као и да награди најистакнутије даваоце, рекао је Пајић.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa