Инфо

4. јануар 2018.4. јан 2018.
ИМАМО ПОТЕНЦИЈАЛ ЗА БИТНЕ ОДЛУКЕ
ГОДИШЊА КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА НОВИНАРЕ ПОСВЕЋЕНА РАДУ ГРАДСКЕ СКУПШТИНЕ У 2017. ГОДИНИ

ИМАМО ПОТЕНЦИЈАЛ ЗА БИТНЕ ОДЛУКЕ

Током 2017. године одржано је десет седница, од тога девет редовних и једна по хитном поступку. Током десет заседања остварено је 63 сата ефективног рада, где је разматрано и усвојено 252 тачке. По сатници и броју донесених одлука, посебно се издваја 16. седница, одржана 14. септембра, која је ефективно трајала десет сати, и на којој је усвојено 46 тачака
Председник Скупштине града Шапца Немања Пајић, заменик председника градске Скупштине Продан Панић и секретар Скупштине града Шапца Златко Ранковић, прошлог петка у Градској кући пред новинарима су сумирали најважнија дешавања у раду градске Скупштине током 2017. године. Овом приликом је наведено да је током протеклих 12 месеци Скупштина заседала 10 пута, да је атмосфера на заседањима била задовољавајућа, те да је разматрано и усвојено 252 одлуке од изузетног значаја за функционисање Града.
-Показали смо да имамо капацитет да одговоримо на све изазове и одлучујемо о најважнијим питањима, донесемо одлуке и важне акте који су битни како за функционисање локалне самоуправе, јавних предузећа тако и за функционисање свих грађана Шапца. Атмосфера на заседањима је била задовољавајућа. На седницама су сви имали право да кажу оно што мисле, што се могло видети и приликом директних телевизијских преноса. Као својеврстан куриозитет бих навео одборника који се на једној седници јавио 27 пута на реч, и свих 27 пута добио прилику да изађе за говорницу.
Волео бих да се скупштинска говорница више користила за аргументовану расправу него изношење политичких ставова, али одоборници су бирани од стране наших грађана, а исти ти грађани приликом преноса могу да виде на који начин се њихови интереси заступају или не.
Некада имамо и благу опструкцију рада Скупштине, јер када добијете 15 предлога за допуну Дневног реда, који правно нису утемељени да градска Скупштина о њима одлучује, то није добро, али то је добра прилика да се одборницима још једном напомене да су наша врата увек отворена за консултације - објаснио је Немања Пајић, и међу најважнија акта донесена у претходном периоду уврстио градски буџет за 2018. годину. Локални акциони план запошљавања, оснивање Фонда за лечење деце од ретких и тешких болести као и одлуку о повраћају новца од пореза на имовину сеоским месним заједницама.
Од коликог је значаја за житеље села Одлука Града Шапца да новац од пореза на имовину буде враћен месним заједницама говорио је заменик председника градске Скупштине Продан Панић.
-Ова одлука је наишла на одличан одазив на селу, јер људи са села желе да учествују у одлучивању и дају своје предлоге. Са друге стране, мислим да Шабац на овакав начин постаје добар пример за остале градове у Србији – оценио је Панић.
Током 2017. године одржано је десет седница, од тога девет редовних и једна по хитном поступку. Током десет заседања остварено је 63 сата ефективног рада, где је разматрано и усвојено 252 тачке. По сатници и броју донесених одлука, посебно се издваја 16. седница, одржана 14. септембра, која је ефективно трајала десет сати, и на којој је усвојено 46 тачака.
-Посебно смо поносни што су наши одборници поред редовних заседања, били присутни на свим скуповима посвећеним новим информацијама и едукацији. Посебно бих истакао Конференцију на тему стварања дигиталних локалних скупштина, одржану крајем новембра у Новом Саду, и скуп Женске парламентарне мреже Народне скупштине Републике Србије, одржан средином децембра - истакао је секретар градске Скупштине Златко Ранковић, и посебно напоменуо да је током године почео да функционише и званични сајт Скупштине града са адресом њњњ.скупстинаградасапца.рс.

Т.Т.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa