Инфо

4. јануар 2018.4. јан 2018.
ВЛАДА СРБИЈЕ, ПОПУТ ДЕДА МРАЗА, ОБРАДОВАЛА НАПРЕДЊАЧКЕ ГРАДОВЕ И ОПШТИНЕ

БЕОГРАДУ ПОНОВО МИЛИОНСКА УПЛАТА

Београду, који на рачуну има 14 милијарди динара, Влада Србије због смањеног обима прихода, уплатила 185 милиона динара. Крагујевац добио 450 милиона динара, Лесковац 300 милиона
Влада Србије је на крају 2017. године показала да је некоме мајка, а некоме маћеха.
Делила је паре као да нису њене по бог те пита којим критеријумима, а онима којима дугује и то годинама уназад, поклоне ће Деда Мраз да донесе једном. Одлуком Владе Србије додељено је, четири дана уочи Нове године око четири милијарде динара градовима и општинама. Да ли је важно напоменути – оним градовима и општинама на чијем се челу налазе напредњаци.
Највеће уплате из републичког буџета у износу од по 450 милиона динара одобрене су Крагујевцу, на чијем је челу Радомир Николић, и Лесковцу, којим управља Горан Цветановић. Град Ниш добио је 300, док је Врању одобрено 200 милиона динара. Лесковац је, већ у претходној расподели буџетских пара, добио нешто мање од 100 милиона динара, што значи да су укупне уплате овом граду током 2017. достигле више од пола милијарде динара.
Син бившег председника Србије Томислава Николића Крагујевцем управља тако што мало-мало кука и из Београда одмах дође вишемилионска уплата. Лесковац ужива под напредњачком влашћу, али опет није згорег уплатити неки синтиш. Са градоначелником који је сам себи доделио награду најлепше баште у граду и који је дошао на генијалну идеју да доведе гирос у Лесковац, ваља рачунати да ће паметно да искористи ову траншу.
Ни Београд, који како ти исти напредњаци кажу, никада није стајао боље финансијски, добио је 185 милиона динара. Ово је била трећа троцифрена милионска транша из републичког у градски буџет у 2017. години. У претходна два „дељења“ српска престоница је добила по 110 милиона динара.
У образложењу ове последње трансакције стоји да је одобрена „услед смањеног обима прихода“. А, нас убеђују у супротно,
Тако и градоначелник Београда Синиша Мали се „уби“ убеђујући нас да Београд никада није финансијски боље стајао.
- Довели смо финансије у ред, преполовили дуг града, исплатили све доспеле обавезе и буџетски дефицит смањили три пута - рекао је Мали на представљању резултата рада у 2017. години.
Град, рекао је том приликом, на рачуну сада има 14 милијарди динара, које ће бити уложене у наредном периоду. Питање које се сасвим логично поставља у овом тренутку – Зашто се Београду, који на рачуну има 14 милијарди динара, даје 185 милиона динара? Одговор нисмо успели да добијемо вероватно због новогодишњих празника, а нећемо га ускоро ни добити, јер следе божићни празници.
Када узмете у обзир ове цифре које се тичу Београда, сасвим је јасно да је сасвим ОК да се онакви милионски износи користе за Ацу Лукаса и новогодишњу купу у центру града. За хлеб ће народ да се снађе, али игара мора да буде. И наравно, Влада Србије је ту да се потруди да све то буде више од игре.
С друге стране, Шапца нема у тој расподели средстава. И не треба, нека им је за њиховог Лукаса и купе, јелке и прапорце. Нашем граду само нека дају оно што му припада и шта му држава дугује, а дугује, није да није.

„Успешна“ и Јагодина
Недавно смо имали прилику да видимо још један град у Србији који никада није био успешан као што је данас. Погађате, ради се о Јагодини. Толико добро иде том граду да су хиљаде и хиљаде грађана стајали сатима у реду не би ли добили две, три хиљаде динара од председника Скупштине Јагодине, народног посланика, и најевропљанина Драгана Марковића Палме. У то име успешности, Јагодини је Влада Србије проследила 100 милиона динара.
Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa