Инфо

4. јануар 2018.4. јан 2018.
ПРИВЛАЧЕЊЕ НОВИХ ИНВЕСТИЦИЈА И БОЉИ АМБИЈЕНТАЛНИ УСЛОВИ
РАЗГОВОР СА ПРЕДСЕДНИКОМ ОПШТИНЕ КОЦЕЉЕВА ДУШАНОМ ИЛИНЧИЋЕМ

ПРИВЛАЧЕЊЕ НОВИХ ИНВЕСТИЦИЈА И БОЉИ АМБИЈЕНТАЛНИ УСЛОВИ

-Што се тиче претходне године она је била релативно успешна за општину Коцељева на свим пољима. Да ли је то изградња нових објеката, инфраструктуре, функционисања саме општине, помоћ пољопривредницима кроз различите видове помоћи, путем субвенција, затим почетак рада фабрике пиротехнике. Јасно је да ова општина иде добрим правцем али не у последње три године, већ у назад више година, када је све ово истрасирано. Имамо и заинтересованих инвеститора, тако да очекујемо долазак инвестиција и нових радних места, поред оних која су већ отворена у 2017- истиче председник општине Коцељева Душан Илинчић у новогодишњем разговору за “Глас Подриња”, и даље одговара:
Најавили сте нове инвестиције у 2018. години. Можете ли да набројите неке од њих?
-Наставићемо опремање индустријске зоне у којој ћемо завршити изградњу кишне канализације у дужини од 1,6 км. Уговор је већ потписан са извођачем. Ове године планирамо и асфалтирање деонице пута Баталаге-Свилеува према Коцељеви у дужини од три километра како бисмо га спојили са магистралним путем Шабац-Ваљево. И у 2018. ћемо наставити са асфалтирањем пута Брдарица - Вила Леска чиме ћемо урадити нових 500 метара. Завршиће се у потпуности пут у Градојевићу који води до школе. То је једина школа на територији наше општине која је била без асфалтног пута. У претходној години смо већ одрадили већи део овог пута. Завршићемо кишну канализацију и тротоаре што се тиче Доњег Црниљева. Верујем да ће се развојни тренд на свим пољима наставити у новој години. Реконструисаћемо и две школе, једну у Љутицама а другу у Каменици. Завршићемо и радове на обалама Тамнаве како бисмо умањили могућност поплава.
У водоснабдевање у коцељевачкој општини уложена су огромна средства. Тамо где мреже има снабдевање је углавном стабилно. Међутим, постоје делови општине у којима она не постоји. Какви су планови?
-Вода је у овом тренутку доспела до оних домаћинстава до којих је то било могуће. Не пружамо празне цеви, већ само оне које могу да испоштују и притисак и количину воде. У неком наредном периоду нам је циљ оспособљавање бунара у Градојевићу. У перспективи нам је и истраживање нових бушотина. Ипак, немогуће је до сваке куће довести воду јер нам је тип села разуђен. Имамо око 900 километара некатегорисаних путева што нешто говори. Дакле, уколико у наредном периоду не изнађемо нове капацитете воде, мрежа се неће ширити. Међутим, свако озбиљно газдинство имаће могућност у наредном периоду да преко министарства привреде, кроз разне конкурсе, остваре своје планове и у области водоснабдевања ископавањем артеског бунара.
Поменули сте радове у индустријској зони. Шта је још неопходно урадити како бисте рекли да је она потпуно опремљена и спремна за нове инвеститоре?
-С обзиром да је стављен нов трафо што се тиче електро снабдевања, завршетком кишне канализације и коловозног дела, створиће се елементарни услови за постојећу али и нову привреду која ће ту функционисати. Остао је и један део канализационе мреже да се заврши, те се надам да ћемо у овој години успети да завршимо тај пројекат како бисмо у наредној кренули у реализацију. Очекујем да ће индустријска зона до 2019. бити завршена по свим стандардима. Наравно део зоне и сада може да прихвати нове инвеститоре и у њој већ функционише привреда.
Често истичете да коцељевачка привреда добро функционише и да сте једна од ретких општина у којој се извози два евра а увози један. Недавно је почео и извоз пиротехничких средстава произведених у Коцељеви.
-То је велика ствар за ову општину. Фабрика је почела са извозом својих производа не само у Европу већ и на тржиште Русије. Надам се да ћемо у 2018. повећати однос извоза према увозу. Очекујемо нова запослења, ширење постојеће привреде и долазак нових инвеститора. Ми ћемо се свакако трудити да све што је у домену општине побољшамо како бисмо привреди олакшали пословање и поспешили рад.
Стиче се утисак да привредни и инфраструктурни развој остају приоритети локалне самоуправе и у наредном периоду.
-Приоритети наше општине су привлачење нових инвестиција, стварање бољих амбијенталних услова за постојећу привреду, запошљавање нових радника, дизање стандарда свих житеља и побољшање квалитета живота. То су нам примарни циљеви.
Број деце који бораве у целодневном боравку у вртићу “Полетарац” је све већи. Стога је неопходно додатно проширење капацитета који су пре неколико година већ повећани доградњом два нова боравка.
-Када говоримо о овој теми морамо истаћи да је интересовање за боравак деце у вртићу између осталог већи због упошљавања њихових родитеља, што је сјајна ствар. Ова установа такође ради беспрекорно. Радићемо на изналажењу решења у овој години како бисмо обезбедили средства за повећање прихватних капацитета вртића.
Коцељева је изузетно поносна на своју привредно –туристичку манифестацију “Фестивал зимнице”. У ком правцу ће се сајам развијати? Шта је то што организатор жели да постигне у перспективи?
-Ове године се одржава десета, јубиларна манифестација. Планирамо нове садржаје. За њихову реализацију потребан је велики број људи, као и до сада. Ипак, првенствено нам је циљ да се локални произвођачи додатно фаворизују, мотивишу, јер се овај фестивал организује у првом реду како би се њихови производи пласирали. Размишљамо и о виду удруживања произвођача па ћемо видети како ће то да функционише. На тај начин ћемо додатно уозбиљити ову манифестацију али и продужити њене ефекте. Важно је имати континуитет производње и пласмана.
Имате трогодишње искуство у вођењу једне општине. Како видите Коцељеву за 10-20 година?
-Привредно јаку, са истовремено развијеном пољопривредом јер смо ми ипак пољопривредни крај, побољшање услова живота и рада свих пољопривредника, углавном младих који одлучују да остану у селу. Видим је као општину без незапослених и као општину у којој живе млади људи. Једноставно, видим је као лепо место за живот.
На крају желео бих да свима честитам новогодишње и божићне празнике. Будите здрави у 2018. години и посветите више пажње себи, а потом и другима.
Да ли сте задовољни планираним локалним
буџетом за текућу годину?
-Наш буџет није велики и никада није ни био. Међутим, добрим комуникацијама с Републиком и другим организацијама успевамо да учинимо много. Али ако бисмо се ослањали само на буџет ништа не бисмо могли да урадимо у мери у којој смо до сада то чинили.
Нико не може да оповргне чињеницу, па чак ни политички неистомишљеници, да је Коцељева у инфраструктурном смислу остварила значајан напредак у последњих пар година.
-Заиста је много урађено на пољу изградње мостова, путне мреже, реконструкције електро мреже, школских и здравствених објеката и то је сигурно плод дуготрајног пређашњег рада.
Сасвим је сигурно да ће остати забележено да је за време вашег мандата изграђен и реконструисан највећи број мостова.
-Реч је о осам мостова који су урађени у протекле три године на територији наше општине, од којих један на Убачи у Дружетићу, затим пешачки мост у Коцељеви који је био дугогодишњи сан многих становника, на реци Тамнави су урађена четири моста, као и још два моста на мањим водотоцима. То је огромна ствар у чију реализацију су уложена значајна средства и остаће генерацијама на коришћење. Последњи мост који је реконструисан био је мост код Рауха.


В. Бошковић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa