Инфо

4. јануар 2018.4. јан 2018.
ИМАМО ПОРОДИЧАН ОДНОС
ПОСЕТА КИНЕСКЕ ДЕЛЕГАЦИЈЕ ШАБАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ

ИМАМО ПОРОДИЧАН ОДНОС

У петак је Шабачку гимназију посетила делегација “ХБИС Групе” корпорација која је власник железаре из Смедерева. Делегацију су чинили извршни директор Сонг Си Хаи, Баи Јингксуе- Граце, асистенткиња и Светислав Костадиновић, извршни директор за комерцијалне послове. Они су школи уручили вредну донацију у виду рачунара и том приликом су посетили час кинеског језика који је тада одржан.
Директорка Маријана Исаковић је обишла школу са гостима и нагласила да је ово најлепши начин да се заврши година и дочекају пријатељи, као и да Гимназија има ту част и задовољство да је уважена и у свету, а не само у локалној средини.
Присутнима се обратио и борд директор Сонг Си Хаи:
-Последње две године сарадња Србије са Кином значајно се повећала и проширила, и због тога је међу студентима и ученицима средњих школа велико интересовање за кинески језик. И нама се ова тенденција много свиђа зато што све више кинеских инвеститора долази да улаже у српску економију.
Ла Лин, професорка кинеског језика истакла је да су шабачки ученици веома паметни и интелигентни, те да често има јако близак, породични однос са њима.
Ученица Марија Бурсаћ нам је објаснила да Кинези имају писање карактерима, тј. писање знаковима и писање латиницом.
-То је прилагођено писмо и ми то учимо, а карактере пишемо тек када научимо потпуно речи и тако вежбамо, истиче Марија.
-Кинески језик ме је одувек занимао, њихова традиција и култура и стварно сам била срећна када сам сазнала да ће у гимназији да се одржава настава овог језика. Тешко је њихово писмо зато што има много правила писања. Има доста занимљивих ствари као што је поезија - изнела је своје утиске Христина Рајковић која такође похађа наставу кинеског језика.

Б.Р.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa