Инфо

4. јануар 2018.4. јан 2018.
Одушевили мали вертепи
НА БЕОГРАДСКОЈ ПРОМОЦИЈИ КЊИГЕ ЗАУВЕК ВЕРТЕП ЗОРАНА РАДОВАНОВИЋА, УЧИТЕЉА ИЗ ДРЕНОВЦА

Одушевили мали вертепи

Зборник обичајне и религиозне драме. Сценски приказ у извођењу ученика четвртог четири одељења основне школе “Ната Јеличић” из Дреновца, привукло велику пажњу свих присутних у галерији РТС
Књига „Заувек вертеп“ Зорана Радовановића, представљена прошле среде у галеријском простору велике српске медијске куће по речима самог аутора има за циљ да сценском композицијом (извођење у слици и речи), помогне заинтересованима у избору и обликовању овог драмског приказа посвећеног најрадоснијем великом хришћанском празнику Божићу. Она је у ствари зборник обичајне и религиозне драме намењен деци и одраслима, у којој се васкрсава један давно заборављен хришћански обичај посвећен радостима Христовог рођења.
На „сцени“ у галерији РТС, све поменуто на најбољи начин су приказали „мали вертепаши“, ученици четвртог четири одељења основне школе „Ната Јеличић“ из Дреновца, које је ангажовао њихов изузетно вредан и предузимљив учитељ, аутор ове књиге.
Поред њих у промоцији су учествовали: др Рита Флеис - театролог, Тоде Николетић - књижевник, Милорад Мика Спасојевић - земљорадник и Драган Инђић - уредник издања.
Ова Радовановићева књига изашла је уз благослов Његовог преосвештенства епископа шабачког господина Лаврентија. Аутор се овом приликом посебно захвалио на помоћи и рецензији проф. др Радославу Лазићу, театрологу из Београда и проф. др Зорану Ђерићу, театрологу из Новог Сада. У сакралном делу рецензенту протојереју ставрофору Марку Павловићу из Шапца. У књизи сарађује и пољски академик проф. др Хенрик Јурковски са својом научном студијом „Представе Божића у словенским народним позориштима“.
О ренесанси српске барокне драме говори поглавље из књиге у прилогу др Милорада Павића, историчара уметности и нашег познатог књижевника.
- Књига пред нама је збирка докумената, етнографских записа и практичних извођења вертепске драме, српске барокне драме коју су започели руски учитељи са сремскокарловачким ђацима почетком 18. века. Обичај православних народа да минијатурно луткарско позориште учини да зими, пред Божић и Нову годину, уместо кринова процветају речи у срцу (Миодраг Матицки) подигао је писац из летаргије. Поред библијске тематике, шале световног карактера по узору на српског народног лутка Куку Тодоре у складу су са миљем шабачких Чивијада и госпојинског вашара, дакле са начином живота традиционалне Мачве. Рађају се Христос и човек, осмишљен живот конкретизује се и подржава кроз вашарски хумористички део. Па зар живот није као вашар, шарен, богат понудама и изборима, препуштен нашој слободној вољи!? Пише проф. др Анђелка Лазић.
Осим наведених, значај књиге и уложени труд и рад су препознали и други бројни и компетентни критичари, угледни историчари уметности, универзитетски професори, театролози, научни сарадници са института, књижевници и остали значајни стручњаци (проф. др Анђелка Лазић, др Рита Флеис, Ђорђе Перић...) Квалитет овог књижевног садржаја препознало је и Издаваштво РТС на челу са одговорним уредником Драганом Инђићем и у складу са својим радним задатком везаним за објављивање садржаја од националног значаја „Баштина и културна продукција РТС“ публиковало књигу.
Аутор је као изузетно важно рекао да ће ово научно дело (овако су га означили бројни научни радници) дати пун допринос српском вертепу, и кроз паралеле из књиге сродном и (углавном) истоветном руском, белоруском и украјинском вертепу, као и вертепима других хришћанских традиционалних цркви, негујући притом хришћанске вредности.

Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa