Инфо

4. јануар 2018.4. јан 2018.
Собно биље зими

СПРЕЧИТИ БОЛЕСТИ

Највећи број собних биљака оболи од нестручног држања и премало неге, при чему се највише греши са заливањем. Преобилно заливање штетно је за биљку као и премало влаге. Треба водити рачуна и о редовном пресађивању и прихрањивању, јер уколико то занемаримо, биљке врло брзо изгубе своју природну отпорност и врло лако оболе.
-Собне биљке воле температуре од око 20 степени, али и високу ваздушну влагу, па им је зато потребно редовно орошавање. Неповољне собне температуре и сув ваздух могу проузроковати жућење листова собних биљака. Током дана осигурајте својим биљкама довољно светлости, тако да их сместите близу прозора, а када се смрачи, уколико су спољне температуре доста ниске, биљке одмакните да вам се преко ноћи не би смрзле. Уколико су вам биљке током лета биле на отвореном, обавезно их унесите пре првих мразева, јер већина њих не подноси температуре ниже од 5 степени. Пре уношења проверите да биљке нису заражене неком гљивичном болешћу или нападнуте од неког штетног инсекта. Одстраните увеле и пожутеле листове и површински слој компоста замените свежим, каже пољопривредни стручњак Славица Максимовић.
Разни инсекти који нападају собне биљке, сишу сокове, тако да би најбоље било да биљке већ унапред, превентивно испрскати са неким од хемијских средстава, зависно од штеточине, или заштиту извршити с неким еколошки прихватљивим средством. Најчешче штеточине су ваши, које својим исисавањем сокова из биљке узрокују њено пропадање. Готово све собне биљке напада црвени паук, посебно ако је ваздух у просторијама сув и топао. На лишћу се могу запазити жућкасте мрље, а с његове доње стране редовно се налази наранџасти или црвени паук у својој мрежи. Нападнуте делове биљке потребно је одстранити, а сузбијање се може извршити механички или неким од средстава намењеним за сузбијање ове штеточине.
-Често пута на украсним биљкама могу се приметити и врло ситни и опасни штетни инсекти - трипси. Одрасли инсекти лете, а најчешче их налазимо с доње стране листа па их можемо открити по карактеристичном измету црне боје. Ларве су бледожућкасте и сишу биљне сокове, па тако нападнуте биљке кржљаве, листови жуте, вену, што на крају изазива пропадање целе биљке. Биљку би било најбоље једном недељно туширати млаком водом и брисати листове, тако да уклонимо штеточину, упозорава Максимовић.
Лисни минери су такође врло честе штеточине на собним биљкама, приметићете их уколико на вашој биљци угледате жућкасте или сребрнасто беле црте испод површине листа.То су канали које су направиле ларве лисног минера. Листове може јако оштетити и временом они одумру. Јајашца и ларве тешко се уочавају. Најбоље би било одстранити одрасле инсекте уз помоћ љепљивих трака или усисавањем, јер ће се на тај начин спријечити полагање јаја. Потребно је одстранити и нападнуте листове.
Пуно је теже утврдити биљне болести, које се појављују као секундарне појаве узроковане неправилном негом и држањем. Највећи број болести узрокују разне гљивице: пепелнице, рђе и трулежи.
Све оболеле делове биљке најбоље би било што пре опрезно уклонити и спалити. Болесне биљке треба пренети у другу просторију како би спречили даље ширење заразе. Уколико је потребно, боље је уништити целу биљку, него допустити да она постане извор заразе, која ће се проширити на здраве биљке. При томе баците земљу у којој је биљка била посађена.
Све ове болести најједноставније ћете спречити, уколико ваше биљке будете правилно неговали и одржавали.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa