Инфо

4. јануар 2018.4. јан 2018.
ПОВЕЉА О САРАДЊИ СЕКТОРА ЦИВИЛНОГ ДРУШТВА

СПОНА ИЗМЕЂУ ИНСТИТУЦИЈА И ГРАЂАНА

Повеља је настала као резултат препознате потребе организација цивилног друштва које имају седиште на територији Града Шапца да се дефинише оквир за међусобну сарадњу као и сарадњу са другим организацијама и мрежама на локалном, националном и међународном нивоу
Асоцијација Дуга је протекле седмице у сарадњи са Саветом за родну равноправност Шапца, организовала потписивање повеље са 23 организације цивилног друштва нашег града, у хотелу “Слобода”.
Организације које су потписале повељу су: Градска организација инвалида рада Шабац, Удружење ликовних стваралаца Шапца, Каритас Шабац, Колектив - Независна уметничка асоцијација, Удружење Светлост, Савез удружења Рома западне Србије, Асоцијација “ДУГА”, Круг 10 – удружење ликовних стваралаца, Друштво “Данте Алигхиери”, Комбинарт, Холодром, Вози улице, Удружење љубитеља девете уметности “Биберче”, Удружење дијализираних, трансплантираних и бубрежних инвалида ,,Чивија“, Академија “Саша”, Иницијатива Сачувајмо Дом ЈНА, УГ “Лига за здравље“, Удружење хранитеља Београд подружнице Шабац, Ваљево и Лозница, Едукативно - инклузивни центар Рома Шабац, Удружење “Мишар” и Удружење пословних жена “ШАПЧАНКЕ”.
Према речима Александра Прице, председника Асоцијације “Дуга”, Повеља је настала као резултат препознате потребе организација цивилног друштва које имају седиште на територији Града Шапца да се дефинише оквир за међусобну сарадњу као и сарадњу са другим организацијама и мрежама на локалном, националном и међународном нивоу.
-Овом Повељом уважавају се доприноси различитих организација из различитих области деловања, препознају могућности које јесу резултат заједничке сарадње. Повеља дефинише шири оквир деловања и омогућава постављање приоритета како би се постигао најбољи ефекат деловања ОЦД Шапца - истиче Прица.
Свака организација, учествовала је у писању повеље, у области свог деловања и дала свој део експертизе. Што се тиче циљева ту су четири носећа стуба који би у будућности требало да ојачају цивилни сектор.
-Један од стубова јесте повећање капацитета цивилног друштва, како бисмо деловали на локалном, националном али и на регионалном и међународном нивоу. Оно што је битно, а што ћемо урадити у току ове године је анализа капацитета организација цивилног друштва са територије Шапца, како би организацијама које немају искуства у писању пројеката или у стратешком планирању могли да организујемо тренинге, и да све оно што им недостаје на неки начин преко донатора обзбедимо. Једино ће тако цивилни сектор у Шапцу, значити и грађанима Шапца али и самом граду.
Александар Прица наводи да је друга битна ствар боља сарадња са Градском управом Шабац, али такође и праћење акционих и стратешких планова на локалном нивоу.
-Како се времена мењају, мењају се и потребе наших суграђана. Сходно томе, ми бисмо подносили захтеве за измене и допуне стратешких и акционих планова, у складу са потребама грађана. Такође, у првих 6 месеци ове године, желимо да израдимо сва документа која су нам потребна за функционисање саме мреже и уколико организације одлуче, пријавићемо се као мрежа организација цивилног друштва и добити свој печат, а тако ћемо и деловати – наводи Прица.
Значајна ствар, такође је да се пред међународним и домаћим донаторима обезбеде финансијска средства за акционе планове, са територије града Шапца.
-Увек гледам на организације цивилног друштва као спону између институција и грађана. Ми смо ипак основани од стране грађана као невладине организације или Удружења грађана. У сваком случају, основани смо како бисмо реаговали и како бисмо неке њихове потребе испунили. Како би квалитет живота грађана у различитим областима унапредили. Уколико наш град нема довољно финансијских средстава о акционим плановима, зашто ми не бисмо преузели један део одговорности за наше грађане, прибавили из међународних извора финансијска средства и донели у наш град. Мислим да је то сасвим легитимно и што се тога тиче сложиле су се све организације цивилног друштва. То је у ствари само један од наших циљева - подизање капацитета како би одговорили на ове потребе - наводи Прица.
Како истиче Александар Прица, иницијатива за писање повеље потекла је заправо на једном од последњих састанака чланова Савета за родну равноправност.
-Као члан Савета за родну равноправност на једном од последњих састанака причали смо о томе шта све нисмо урадили у протеклој години по нашем акционом плану Савета за родну равноправност. Установили смо да то нисмо урадили, јер сви који смо у Савету имамо толико посла у организацијама и институцијама, да немамо довољно времена да се бавимо самим акционим планом. Међутим, у сваком делу акционог плана пише да може и организација цивилног друштва да реализује те активности. Зашто онда то не бисмо препустили организацијама које имају експертизе у одређеним областима. Тако да сам Саветима за родну равноправност предложио да оснујемо мрежу организација цивилног друштва са територије Шапца – истакао је Александар Прица.

К.Јекић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa