Инфо

11. јануар 2018.11. јан 2018.
НЕЋЕ БИТИ 13. ПЛАТЕ
ГРАДОНАЧЕЛНИК ПОВОДОМ ШТРАЈКА УПОЗОРЕЊА У ЈКП “СТАРИ ГРАД”

НЕЋЕ БИТИ 13. ПЛАТЕ

Грађани неће плаћати скупље комуналне услуге да би
радници јавних предузећа добили 13. плату
Запослени у ЈКП “Стари град” у петак су организовали штрајк упозорења и затражили да им буде исплаћена солидарна помоћ. Поводом овог догађаја градоначелник Шапца Небојша Зеленовић истог дана је одржао конференцију за медије, на којој је истакао да захтеви штрајкача неће бити испуњени.
Уз градоначелника су конференцији присуствовали и заменик градоначелника, председник Скупштине града, чланови Градског већа, директори јавних предузећа и установа. Како је наведено, сви су се сложили да би исплата солидарне помоћи, односно тринаесте плате, била на штету грађана јер би то условило повећање цена услуга.
-Имамо пуно разумевање за лошу животну ситуацију у којој се налазимо сви у Србији. Међутим, сматрамо да захтеви запослених у ЈКП “Стари град” нису легитимни. Јавна предузећа у Шапцу радницима плате, путне трошкове, јубиларне награде, исплаћују на време. Таква ситуација није у свим градовима у Србији. Сигурни смо да грађани не би желели да се повећају цене изношења смећа, испоруке воде или грејања, јер када бисмо прихватили ове захтеве то би неминовно довело до повећања цена услуга, рекао је градоначелник Зеленовић и истакао да неће дозволити да тај терет падне на леђа грађана.
Како је објашњено на конференцији, запослени траже исплату солидарне помоћи за 2017. годину у износу од 22.600 динара и за 2018. у износу од 41.800. динара. Градоначелник је изнео да су најниже плате у ЈКП “Стари град” за неквалификоване раднике, веће од 25.000 динара, да гробари и људи који износе смеће имају примања између 32.000 и 35.000, што је у рангу плата медицинских сестара. Перачи улица, према градоначелниковим речима имају више од 40.000 динара, као и учитељице, а руководиоци појединих сектора примају више од 50.000, па и од 60.000 динара месечно, као доктори специјалисте.
Градоначелник је рекао да су сви присутни бирани да би грађанима обезбедили најбољу услугу по најнижој цени, и да је интерес грађана на првом месту.
Директорка ЈКП “Водовод Шабац” Даниела Ловрин Гавриловић сложила се са свим што је рекао градоначелник и додала да сматра да су захтеви неоправдани и неумесни. Изјавила је да је најнижа плата у предузећу на чијем је она челу 40.000 динара, а да би исплата ових солидарних помоћи угрозила пословање предузећа.
Градоначелник је истакао да ни у једном јавном предузећу у граду није исплаћена 13. плата. Такође, верује да сва јавна предузећа имају довољно капацитета да несметано обављају свој посао.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa