Инфо

11. јануар 2018.11. јан 2018.
ПРИЛИКА ДА ИСКАЖЕМО ХУМАНОСТ
АКЦИЈА ДОБРОВОЉНОГ ДАВАЊА КРВИ

ПРИЛИКА ДА ИСКАЖЕМО ХУМАНОСТ

У среду у Културном центру је организована акција добровољног давања крви. Покретач акције био је Институт за трансфузију крви Србије. Грађани ће моћи убудуће сваке среде у времену од 10 до 16 часова да дају крв у Културном центру.
-Ово је доба године када сви изражавамо неку захвалност и имамо најбоље жеље за наредну годину. Прилика је и да искажемо своју хуманост и да позовемо све даваоце крви да се одазову на све акције. Град Шабац је ту да подржи службу трансфузије болнице Лаза К. Лазаревић у Шапцу и да помогнемо Црвеном Крсту који је промотер добровољног давалаштва крви. Ту смо и да укажемо на новине које ће бити у добровољном давању крви. Надам се да ће протећи у најбољем реду и да ће нови начин давања крви заживети и код нас - истакао је председник Скупштине града Шапца Немања Пајић.
Имплементација новог Закона о трансфузиолошкој медицини почела је 1. јануара. Закон је донешен на основу усаглашавања аката са Европском унијом. Из Института за трансфузију крви Србије поручују да ће успешна сарадња са шабачком Градском управом и Црвеним крстом бити настављена, док ће грађани за прво време, моћи да дају крв понедељком у локалној трансфузији, како су навикли.
-Неће се више вршити прикупљање, обрада и тестирање крви по свим болницама како је до сада било, него у само 4 овлашћене трансфузијске установе. Оно што је битно за грађане Шапца је да породичног давања више неће бити. Што се тиче саме болнице у Шапцу наша установа ће их увек благовремено снабдети свим потребним количинама крви, рекао је Душан Серафимовић из Института за трансфузију крви Србије.
-Ово је хуман гест и добар начин да се започне година добрим делом. Седам пута сам дао крв. Добровољни давалац сам од 2013. Породична традиција је добровољно давање крви, и ја сам је наставио - изјавио је Никола Мартиновић добровољни давалац крви и волонтер Црвеног Крста.

Б.Р.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa