Инфо

11. јануар 2018.11. јан 2018.
ПРОТЕКЛА ГОДИНА У РЕЗУЛТАТИМА ПОЛИЦИЈСКЕ УПРАВЕ ШАБАЦ

ПОДАЦИ КОЈИ ОХРАБРУЈУ

Током 2017. реализовано је 308 заплена опојних дрога у којима је заплењено укупно 245 килограма наркотика. Расветљено је око 70 одсто и крађа и разбојништава. “Жеља нам је да се полиција врати на место које јој и припада”, истиче начелник ПУ Шабац Зоран Јевђевић
Полицијска управа Шабац по резултатима рада у години за нама сврстала се међу шест најбољих, од укупно 27 у републици. Начелник ПУ Шабац Зоран Јевђевић потврђује ову информацију, али не жели да је ставља у први план и истиче да су ту да служе грађанима који треба да оцењују њихов рад.
Ипак, статистика показује да је Шабац трећи по количини одузете дроге, а у самом врху је и по заплењеном дувану. Са друге стране, било је мање крађа, знатно мање нарушавања јавног реда и мира, а и број саобраћајних незгода је био нешто мањи.
-Имамо годину која по оствареним резултатима храбри, али и обавезује. Морамо још боље да радимо, а посебно ће нам у фокусу бити борба против најтежег порока данашњице, наркотика. Током 2017. реализовано је 308 заплена опојних дрога у којима је заплењено укупно 245 килограма наркотика. Највише је пронађено марихуане, 181 килограм, а значајна је и заплена једног килограма хероина. Откривено је пет лабораторија за узгој марихуане. Само током последња два месеца у две акције заплењено је око 75 килограма марихуане и ухапшено шест особа осумњичених за трговину дрогом, наводи начелник Јевђевић.
Ове бројке су знатно више него претходних година, када је број заплена углавном био нешто преко 200, највише до 250 годишње. Посебно треба истаћи да је шабачка полиција открила прву лабораторију за узгој халуциногених печурки у Србији. Ради се о веома реткој врсти гљива, за чију производњу су потребни специфични услови и доста труда.
Међу ухапшеним има доста повратника, али и појављују се и нови дилери. Није реткост да по хапшењу суд пусти преступнике до изрицања пресуде, а за то време они изврше још неколико кривичних дела.
Током 2017. године заплењено је више од 80 тона дувана и нешто мање од 84.000 пакли цигарета без акцизних маркица. Поднете су кривичне пријаве против 99 особа, углавном због недозвољеног промета акцизних производа и недозвољене производње. Такође, у сарадњи са другим државним органима откривен је и уништен 31 хектар нелегалног засада дувана.
Начелник наводи да је ово подручје шверцерима посебно занимљиво, јер је погодно због близине границе и транзитних путева ка Западној Европи. Напомиње да ће и у наредном периоду борба против сиве економије бити један од приоритета како Министарства унутрашњих послова тако и ПУ Шабац.
Прошле године највише је пријављено имовинских кривичних дела, 2.404 кривична дела општег криминалитета, од тога 940 против имовине. Регистровано је 276 крађа и 36 разбојништава. Обе ове цифре су за око 20 одсто мање него у 2016. години. Расветљено је око 70 одсто и крађа и разбојништава. Начелник наводи да је појачаним присуством полиције на терену на делу ухваћено 389 извршилаца кривичних дела, за 58 више него годину раније.
Уобичајено је да припадници полиције интервенишу и ван радног времена уколико се нађу на лицу места извршења неког кривичног дела. Тада није битно ни што на себи немају униформу и нису на извршењу задатка.
-Једном полицајац, увек полицајац. Наравно да ће свако од нас притећи својим комишијама и суграђанима у помоћ. Са друге стране, имамо и грађане који савесно реагују на неки догађај и пружају велики допринос расветљавању или превенцији кривичних дела, каже Јевђевић.
Број прекршаја у области јавног реда и мира прошле године је смањен за око 40 одсто у односу на 2016. годину. Забележено је 930 прекршаја, а годину раније чак 1.541. Бројне манифестације и догађаји прошли су без икаквих инцидената.
-Обезбеђивали смо велики број културних, туристичких и других манифестација, као и спортских догађаја. Шабац има више прволигаша, па и у фудбалу. „Мачва“ после 65 игра у најјачој лиги, а познато је до каквих ситуација често дође на фудбалским утакмицама. Такође, ту су и “Металопластика”, “Медицинар” и Ватерполо клуб “Шабац”. Све утакмице у Шапцу су прошле без икаквих проблема. Сви учесници су били безбедни. Грађани могу да буду спокојни и имају пуно поверење у полицију, поручује Јевђевић.
Знатно је повећан број евидентираних кривичних дела насиља у породици. Томе је допринео и нови закон. Насиља вероватно нема више него раније, само га жртве сада чешће пријављују.
-Регистровано је 344 кривична дела насиља у породици, за 71 више него 2016. године. То је резултат интензивног рада полиције и охрабрености жртава да пријаве ово кривично дело. Нажалост, треба да протекне још времена док се свест код наших људи не промени и број ових кривичних дела не сведена неку знатно мању меру, каже начелник.
Министарство ради на побољшању услова за рад полиције. ПУ Шабац летос је добила један број нових возила. Остаје да се реши питање простора. Тренутно су смештени на пет локација, а као трајно решење већ неко време се помиње зграда Дирекције за аграрна плаћања. Ове године тај план би могао и да се реализује.
-Нова возила су нам знатно олакшала рад. Допринела су скраћивању времена изласка патрола на лице места, али и повећала безбедност интервенција. За то дугујемо велику захвалност Министарству и министру Небојши Стефановићу који улажу изузетне напоре да рад припадника полиције буде што лакши, а безбедност грађана што већа. МУП и Министарство пољопривреде раде на томе да бар један део шабачке полиције преселе у Дирекцију за аграрна плаћања. Најургентније је пресељење из објекта на Сави који је дотрајао и из зграде у ул. Лазе Лазаревић који је у поступку реституције враћен власницима, објашњава начелник.
Током рата и санкција у Србији је граница између криминалаца и полицајаца постала танка. Народ више није у полицији видео савезнике и прву инстанцу којој би се обратили за помоћ. Охрабрује да се последњих година ова слика мења. Бројним личним примерима пожртвовања припадници полиције показали су да је њихов позив да служе народу. Поверење грађана у полицију полако, али сигурно се враћа.
-Наш посао је првенствено да будемо у служби грађана. Жеља нам је да се полиција врати на место које јој и припада, истиче начелник Јевђевић.
Едукација од малих ногу
Од септембра се у школама спроводи програм “Основи безбедности деце“. Ученицима четвртих и шестих разреда припадници полиције и ватрогасци држе часове о безбедности у саобраћају и на интернету, о штетном утицају дрога и алкохола, спречавању насиља, како да се заштите и реагују у случају пожара и другим темама битним за њихову безбедност.
Деца активно учествују на предавањима и што је најбитније, са њих оду са стеченим знањем значајним за свакодневни живот.
-Овај програм се показао као изузетно добар. Важно је деци на време указати на штетност неких појава, на које начине оне могу доћи до њих и како да препознају када неко њихову искреност жели да злоупотреби. Посебно нам је стало да њих заинтересујемо за та предавања и да на њима стекну довољно знања да не би постали жртве злонамерних људи, истиче Зоран Јевђевић.

Једно убиство још нерешено
Територија коју покрива ПУ Шабац има осам општина и око 350.000 становника. Током прошле године није било догађаја који би значајније узнемирили јавност на овом подручју.
Догодила су се два убиства. Прво летос када је аутомобил у Прњавору експлодирао, а возач погинуо, а друго недавно испред кафића близу центра града. Прво је још увек нерешено, али полиција и даље интензивно ради на томе, док је у другом случају осумњичени одмах ухапшен. Може се рећи да су у оба случаја жртве имале везе са криминалним радњама.
М. Мијаиловић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa