Инфо

11. јануар 2018.11. јан 2018.
МАЛЕ БОГИЊЕ СТИГЛЕ У ШАБАЦ

НАЈМАЊЕ ТРОЈЕ ОБОЛЕЛО

Сви оболели нису вакцинисани. “Очекујмо да ће због озбиљности ситуације родитељи мање веровати антивакциналном лобију и прихватити савете стручњака да децу вакцинишу у оптимално време”, каже др Небојша Софранић, епидемиолог Завода за јавно здравље
Мале богиње стигле су и у Шабац. За сада су потврђена три случаја, један у Липолисту два у Скрађанима. Чекају се резултати за још двоје. Сви оболели нису вакцинисани.
Први оболели је 17-годишњи младић из Липолиста, који је богиње добио у Београду. Дете из Скрађана морбиле је такође добило у Београду, у Институту за мајку и дете. Трећи оболели је младић рођен 1994. године из Скрађана који је био у контакту са дететом, а и остали од којих су узети узорци били у близини оболелих.
Др Небојша Софранић, епидемиолог Завода за јавно здравље каже да се ситуација прати, а да је добро што је обухват вакцинацијом на овој територији добар.
-Обухват имунизације на територији Мачванског округа је 97 одсто. Најмање је вакцинисаних у Шапцу, 95 одсто, док је у Коцељеви, Малом Зворнику и Љубовији имунизација стопроцентна. Међутим, проблем је правовременост. Дете треба да добије вакцину када најбоље ствара имунитет, између 12. и 15. месеца. Чак око 40 одсто родитеља, због заблуда о аутизму, чекају да дете проговори и прохода пре вакцинације. Очекујемо да ће због озбиљности ситуације родитељи мање веровати антивакциналном лобију и прихватити савете стручњака да децу вакцинишу у оптимално време, каже др Софранић.
На територији Србије највише је оболелих млађих од пет година и старијих од 30. Најстарији оболели је шездесетогодишњак, а најмлађа беба од два месеца.
До сада је у Србији двоје умрло од компликација изазваних морбилама, младић из Београда стар 30 година невакцинисан, и двогодишње дете из Ниша, које није смело да прими вакцину због других болести које је имало. Због неких болести или лошег имуног система поједина деца не смеју да приме вакцину, и управо су она једина која би требало да остану невакцинисана.
Иако би друга доза вакцине требала да се прими са седам година, није касно да се вакцинишу деца до 14 година, уколико то није учињено раније.
-Послали смо дописе домовима здравља да ажурирају спискове и позову све до 14 година који нису примили вакцину. На нивоу округа то је 921 дете, али је од тога 763 рођено 2016. године и они могу да се вакцинишу до краја марта ове године. На територији Шапца вакцинацију је пропустило око 100 деце рођених пре 2016. године, а млађих од 14 година, каже Софранић.
Наш саговорник наводи да је посебно опасно ако мале богиње стигну у вртиће, јер су та деца примила само једну дозу вакцине. Ипак, и тамо где се деси да оболи неко ко је вакцинисан једном дозом болест прође знатно лакше и без компликација.
Новим Правилником о имунизацији уведена је још једна обавезна вакцина, пнеумококна. До сада су родитељи који су желели да на овај начин заштите децу морали да је купују.
-Ради се о одличној вакцини. Препоручивана је родитељима чија су деца често имала упалу средњег уха или плућа. Добијаће је деца рођена од 1. јануара ове године у трећем месецу. Пнеумококне инфекције су честе, а поред упале средњег уха и упале плућа могу изазвати и упалу можданице. Поред тога биће препоручено још неколико вакцина, против варичеле, рота вируса, за девојчице од 9 до 13 година против хуманог папилома вируса, затим против хепатитиса А, и за одређене категорије против трбушног тифуса, каже др Софранић.
Као још једну од добрих страна овог Правилника Софранић наводи и то што ће се планови имунизације правити за три године. До сада су вакцине набављане на кварталном и годишњем нивоу, па се дешавало да дође до кашњења вакцина, а сада би требало да буде обезбеђено стабилно снабдевање.
Без епидемије грипа
Од октобра је регистровано више случајева грипа него у истом периоду прошле године. Према речима др Небојше Софранића, прошле године епидемија је пријављена у првој недељи нове године и тада је на територији округа било око 1.500 оболелих. Од новембра у округу је регистровано 200 до 260 случајева недељно, а прве недеље ове године 136. Од тога је 34 са подручја Шапца.
Софранић наводи да је дуго био само вирус типа Б који нема епидемиолошки значај, а да је последњих 10-ак дана изолован вирус типа А. Међутим, нема скока броја оболелих због којег би се пријавила епидемија грипа.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa