Инфо

24. фебруар 2011.24. феб 2011.
ХРАНА СВЕ ЧЕШЋЕ И ВИШЕ ПОСКУПЉУЈЕ

ЗА МИНИМАЛАЦ 165 КИЛА ХЛЕБА

Почетак ове године, када су у питању поскупљења, наговестио је да ће прехрамбени производи све чешће и више поскупљивати. Још поразније је то што највише поскупљују основне намирнице, попут хлеба, млека, уља, кромпира, што наравно највише погађа сиромашне
- Страх ме је од сваког одласка у продавницу. Мој утисак је да су поскупљења неконтролисана и практично свакодневна. Заиста, не претерујем али овог фебруара ми је потребно за трећину више пара за исту количину намирница, каже наша суграђанка Јелена Мијатовић. Ево видите, векна хлеба од пола килограма од јутрос кошта 50, а јуче сам је пазарила за 35 динара. И полуписменом човеку је јасно да је то поскупљење више од 40 процената. И тако скоро сваки дан ме дочека нека нова цена од које се шокирам. Не знам куда ово све води, али знам да је све више људи гладно, да већ одавно немају ни за најосновније намирнице.
И званични статистички подаци показују да су цене прехрамбених производа прошле године чешће расле. Поскупљења су била различита. Поједини производи су поскупели за 10, а неки чак и 70 одсто за годину дана. Статистичари су тако забележили да су месо, млеко, јогурт, јабуке за годину дана поскупели од 15 до 30 одсто, а уље чак 70 процената. Наравно, овакав раст цена прехрамбене робе највише погађа сиромашне, али и оне грађане који преко 50 одсто зараде дају на храну. Плате су изгубиле трку са ценама и тај јаз, по свему судећи, биће све израженији. Примера ради, за минималну плату која износи 16.530 динара може се пазарити 165 килограма хлеба.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa