Инфо

11. јануар 2018.11. јан 2018.
ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ У ШАБАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ

ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА

Недавно је у Шабачкој гимназији одржано интересантно предавање. Оливера Затезало, инжењер електротехнике, која ради као Chief Security Officer za Huawei, као прва и једина дама у Управном одбору ове глобалне телекомуникационе куће у Канади, гимназијалцима је говорила о вештачким интелигенцијама. Фасцинирана савременим технологијама, не заборављајући школу коју воли и у којој је својевремено била ђак генерације, Оливерина намера је да едукује и припреми младе за послове будућности.
- Интернет револуција која се догодила у последњих двадесет година, увелико је олакшала начин живота. Када сам дошла у Канаду, наши телефонски рачуни били су нешто мањи од месечне кирије, а данас је то комодитет. Поносна сам на своју генерацију која је дала велики допринос дизајну брзих и сигурних телекомуникационих мрежа и омогућила да сви будемо повезани.
Сведоци смо дигиталне трансформације у свим сферама живота, али идеја паметних кућа са шпоретима који на дугме спремају јело од намирница који постоје у паметним фрижидерима може да звучи као научна фантастика. Куће будућности имаће своју здравствену станицу, мини стаклену башту, простор за разоноду у којој ће се помоћу виртуелне направе стићи било где... Шта тек да кажемо за летећи такси, или бежичне здравствене станице у којима ће се дијагностика, ултразвучни прегледи, чак и операције, обављати на даљину?
- Очекују нас велике промене у наредних двадесет година. Ствари око нас постаће интелигентни уређаји, а приступ брзом интернету постаће примарни извор информација и прихода. Тежиште снаге преноси се у Азију, а ми смо у средини, на идеалној позицији. Са паметним, школованим људима, којима Србија обилује, ове промене су могуће код нас.
У протеклих шездесет година, лифтбоy је занимање које прегазило време, а то, према Оливериним речима чека спортске судије и касирке, као и оне који се баве правним пословима, пријавом пореза итд. Незамењиви су послови који захтевају човекову вештину, као што су зубари, лекари, психолози, уметници...
Шабачки гимназијалци добили су савет: “Једина вештина која вам је потребна, када завршите школовање јесте вештина савладавања новог знања, јер свет се брзо мења. Останите радознали”.

М.Ф.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa