Инфо

18. јануар 2018.18. јан 2018.
БОРБА ЗА РАДНИКЕ ИЛИ ЗА “СИГУРНЕ ГЛАСОВЕ”
ВЛАДА ПОЈАЧАВА ИЗБОРНУ МОЋ ЈАВНИХ ПРЕДУЗЕЋА

БОРБА ЗА РАДНИКЕ ИЛИ ЗА “СИГУРНЕ ГЛАСОВЕ”

Исти они што су почетком 2014.године смањили плате у јавном сектору за 10 одсто, сада препоручују “локалу” да запосленима дају “тринаесту плату”. Пардон, солидарну помоћ. Како сад има пара. Јесу ли се јавна предузећа “реструктурирала” и повећала ефикасност. Или се пред сваке, иоле важније изборе, забораве све реформе и преузете обавезе
Велика изборна “моћ” лежи у јавним предузећима. Нису више довољни само сендвич и бесплатан превоз на митинге. Мора и нешто у “кешовини”. Па Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре (ваљда ресорно за јавна предузећа) посла “ситну књигу” градоначелницима и председницима општина. Позивајући се на Појединачни колективни уговор, по коме послодавац може запосленом исплатити солидарну помоћ у складу са својим општим актом и ако имају обезбеђена финансијска средства, као и позитивно мишљење Министарства финансија у вези ове “правне ствари”, ресорно министарство “топло препоручи” солидарна помоћ, и затражи извештај од градоначелника и председника градова и општина и директора јавних предузећа, шта су урадили. Исти они што су почетком 2014. године смањили плате у јавном сектору за 10 одсто, сада препоручују “локалу” да запосленима дају “тринаесту плату”. Пардон, солидарну помоћ. Како сад има пара. Јесу ли се јавна предузећа “реструктурирала” и повећала ефикасност. Или се пред сваке, иоле важније изборе, забораве све реформе и преузете обавезе.
Наравно, Синдикати су реаговали као запете пушке. Заборавили да су им Уредбом Владе смањене плате. Него се позивају на претходну “препоруку”исте те владе. Да анализирамо како је то било у Шапцу, једином граду без “вертикале”. Сви синдикати се “сабрали” и сложили. Изашли пред директоре и градоначелника са јединственим захтевима. Захтевају солидарну помоћ за 2016. од 22.800 и 41.800 динара за 2017. годину. Најпре се жале да им је републичка влада смањила плате за 10 одсто у последње скоро четири године и забранила ново запошљавање. Плате су мале, обим посла све већи. Није ово “тринаеста плата” како говори градоначелник, већ солидарна помоћ по колективном уговору и (обавезујућој) инструкцији ресорног министарства(није важно што у препоруци пише, ако има финансијских могућности). Кад су добили одговор директора, да солидарна помоћ/тринаеста плата за 2017. и 2018. годину, неће бити исплаћена, уследио је једночасовни штрајк упозорења 5. јануара, највећег градског јавног предузећа. И порука “ћераћемо се још”.
Шта каже “друга страна”. Градоначелник и директори. Да плате нису велике, јер сви живимо у тешким временима, али су у компарацији са другим сродним платама, веће. Тако да се никако не може радити о солидарној помоћи, већ о “тринаестој плати”. Која би била потпуно контрадикторна са захтевима за реструктурирање и већу ефикасност јавних предузећа. Као и да би, свако повећање зарада, аутоматски повлачило повећање цена комуналних услуга(изношења смећа, водовода, грејања и слично). Тако да би тринаесту плату финансирали сви грађани, корисници комуналних услуга. Наведоше и примере из праксе. Медицинска сестра у Србији има просечну плату од око 35 хиљада, а помоћни радници, чистачице и радници на одржавању у јавним предузећима у Шапцу, око 36 хиљада. Учитељи 42 хиљаде, колико и референти
за одржавање, магационери и перачи-чистачи. Професори 46 хиљада, колико и возачи и контролори. Лекари 62, шефови служби у јавним предузећима у Шапцу од 62 до 72 хиљаде. Доктори специјалисти 78, руководиоци сектора и помоћници директора од 61 до 89 хиљада динара.
Наравоученије остављамо читаоцима. Тринаеста плата или солидарна помоћ, брига Владе за раднике, или борба за “сигурне гласове”. Очекујемо занимљиве одговоре и коментаре.

Д.В.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa