Инфо

18. јануар 2018.18. јан 2018.
КАКО БЕОГРАДСКЕ ИЗБОРЕ ТРЕБА ДА ПЛАТЕ СВИ ГРАДОВИ У СРБИЈИ

СИНДИКАТ ПОНОВО НА СТРАНИ ВЛАДЕ

Мало ли је што ће баш пред београдске изборе 3.500 људи у градској управи престонице да добије стални посао и поред забране примања?! Потребно је да цела Србија плаћа цех београдских избора и безкрупулозној борби за сваки глас
Одлука надлежног Министарства да се радницима комуналног сектора исплати нека врста новчане накнаде у износу од 22.600 за прошлу и 41.800 за ову годину узнемирила је духове и у Шапцу. Случајно или не, баш уочи локалних избора у Београду који има и највећи број радника у овом делу јавног сектора.
Радници, са једне стране, подржавају ту одлуку, јер би на рачун требало да им легне око 500 евра, а Град је у великом проблему са том исплатом и није сагласан са оваквим решењем. Проблем је на другој страни. Пре свега на држави и на централном синдикату.
Елем, држава је донела Закон по којем је свим радницима у јавном сектору смањена плата за десет одсто. И то је једина адреса за незадовољство. Држава је та која за све ово време није подигла плате запосленима у комуналним услугама и једино њих оставила без повећања. Синдикати су друга адреса и попут нахрањених риба у води ћуте све време на та смањења. Чак и када је нека слична солидарна помоћ исплаћивана безбедносном сектору, ћутали су. Нису се бунили. Исто тако, још гласније, ћутали су када су плате повећане војсци, полицији, здравству, просвети. Нису се бунили. Зашто су само радници комуналног дела јавног сектора у Србији све време без повећања? Једноставо, зато што синдикат ћути или ради у сарадњи са државом која због ММФ мора негде да закине. Можда и не ћути, можда они преговарају са Владом Србије или премијерком, надлежним министарствима, али то се све ове године није видело. Али зато сада кука до неба да се ова средства исплате.
Радници ни за шта нису криви. Они вредно раде и зараде своју плату. Њих су издали и држава и синдикати и њима је сигурно најтеже.
Занимљиво је и то да износ од 41.800 динара за ову годину треба уплатити сада, а не на пример, крајем године. Таман пред изборе у Београду како би власт која је смањила те плате могла да рачуна на још по неки глас. И баш се сада Влада Србије сетила да треба да се обезбеде гласови и тих неколико хиљада људи запослених у престоничкој Градској чистоћи, Водоводу, Топлани. Потпуно нелегитимна одлука коју због београдских избора треба да плате сви градови у Србији.
Радници треба да раде за пристојну плату која им обезбеђује егзистенцију и достојанство, а не да се исплаћују солидарне помоћи. Они не смеју да буду социјални случајеви већ неко ко ће бити адекватно плаћен за свој рад. Зашто би Шабац сада морао, због избора у Београду да из буџета плати око милион евра за ту намену? Да, милион евра.
Аргумент синдиката – Ајде платите и ви, шта вам је то проблем, сви ће то да исплате, изникао је из оног комунистичког шињела. Већина градова слуша шта им вођа нареди, јер у вођино име руководе. И синдикати у овоме виде своју шансу да ураде нешто, али не смеју да једино право и исправно питање поставе, а то је питање плата.
Овако, сви ми морамо да плаћамо цену одржавања београдских избора, јер је то неко одлучио да би покушао да напабирчи још неки глас. Мало ли је што ће баш пред београдске изборе 3.500 људи у градској управи престонице да добије стални посао и поред забране примања?! Потребно је да цела Србија плаћа цех београдских избора и безкрупулозној борби за сваки глас. Нелегално, нелигитимно и неморално.


Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa