Инфо

25. јануар 2018.25. јан 2018.
АСТОР СПАСАО ПОРОДИЦУ
САЛКУНИЋИ ИЗГУБИЛИ СВЕ У ПОЖАРУ

АСТОР СПАСАО ПОРОДИЦУ

Током грејне сезоне сваке године дође до понеког већег пожара. Прошле године, са првим хладним данима, горела је кућа у Поп Лукиној улици, а тада није дошло до веће штете. Нажалост, овог пута једна породица није била те среће.
Прошле седмице реакцијом љубимца породице Салкунић и брзом интервенцијом ватрогасаца избегнута је велика трагедија у улици Стојана Чупића у насељу Камичак. Ипак, двојна спратна кућа готово је потпуно изгорела.
Салкунићи су остали без свега материјалног, али је сачувано оно најважније, животи. Док је Радо био у трећој смени у “Еликсиру” његове супруга Весна и ћерка Ирена спавале су у кући када је варница изазвала пожар у напуклом оџаку. Све се десило око 3:30 ујутру, а ватра је прво захватила кров.
-Наш пас Астор који спава у кући лавежом је пробудио моју жену. Када је изашла из собе ходник је већ захватила ватра. Била је довољно присебна да позове полицију, јер броја ватрогасаца у том тренутку није могла да се сети. Они су обавестили ватрогасце. После тога је јавила мени и када сам дошао сви су већ били ту и гасили су, прича Радо.
Ирена болује од тешког облика астме тако да је са мајком једва успела да на време изађе из куће која је горела. Запаљена ламперија и кровни подшив падали су по њима.
Кућу деле са Радовим синовцем, чији део је доста спашен. Међутим, на спрату није остало ништа. Све је угљенисано. Неколико дана касније шут се још рашчишћава.
-Све материјално смо изгубили. Имали смо нешто новца у кући. Узео сам позајмицу од фирме да бисмо ћерки могли да обезбедимо море, које за њу значи живот. Сада је и то изгорело. Клима купљена на кредит, тек што је исплаћена, истопила се. Телевизор, који смо исто сада исплатили, изнели су ватрогасци. Они су нам бар нешто спасли, каже Радо.
Куће у комшилуку налазе се доста близу једна поред друге. Десет ватрогасаца са три возила спречило је да се пожар прошири и на друге објекте. Кући су пришли из кумшилука, прескачући ограду.
Салкунићи сада страхују да се Иренино здравље још више не погорша због стреса. Иако су им комшије и пријатељи нудили смештај одлучили су да ипак бораве у помоћном објекту у свом дворишту.
Помоћ им је неопходна, а за сада је стигла само од “Хуманог срца Шапца” и Руже Поповић. Поред грађевинског материјала Фонд је обезбедио и раднике који ће радити на реконструкцији куће. Чак и када кућа буде обновљена то ће бити тек почетак за породицу која је остала без намештаја, гардеробе, докумената, успомена.
-Имали смо један нормалан живот у који смо жена и ја уложили 25 година. Кућа је озидана 1983. године. Касније смо нас двоје полако додавали и стварали место за нашу породицу. Све је нестало у тренутку. Једна варница уништила је све што смо годинама градили, каже Радо и додаје да упркос томе што је димњак чишћен био је напукао и варнице су захватиле греду.
Обратили су и се и Градској управи са молбом за помоћ. Док не стигне одговор, Салкунићи захваљују Ружи Поповић и ватрогасно-спасилачкој јединици.
Иако се неке несреће не могу избећи, треба максимално смањити шансу да се оне догоде. Оџаке треба одржавати и проверавати на време и повести пажњу о томе где се одлаже пепео. Најчешћи узроци оваквих пожара управо су димњаци који нису очишћени.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa