Инфо

25. јануар 2018.25. јан 2018.
НОВИ НАМЕТ ВОЗАЧИМА ЗБОГ НАКНАДНЕ ПАМЕТИ

МЕЊАЈУ ТАБЛИЦЕ СА КВАЧИЦАМА

Власници регистарских таблица које садрже латинична слова Ч, Ћ, Ш, Ж и Ђ, као и слова “Y” и “Њ” а који ових дана региструју возила немају разлог за страховање да ће морати да плаћају за нове таблице „без квачица“.
Иако су последњим изменама и допунама Правилника о регистрацији моторних и прикључних возила, још прошлог лета избачена слова са дијакритичким знацима која су посебно нервирала возаче и задавала им проблеме, поготово при плаћању паркирања, власници таквих таблица ипак ће их задржати приликом регистрације.
До њихове промене ће доћи тек када буду морали да мењају саобраћајну дозволу чији датум важења је јасно истакнут на полеђини.
Промена таблица и саобраћајне дозволе је трошак од око 3.500 динара. Нове регистарске таблице за путничко возило коштају 2.190 динара, док је цена нове саобраћајне дозволе 1.314 динара.
- Одредбе члана 5, 7, 8 ,9 и 10 Правилника о изменама и допунама правилника о регистрацији моторних и прикључних возила, којима је прописано да регистарске таблице у словном делу регистарске ознаке садрже сва слова латиничног писма српског језика осим слова Ч, Ћ, Ш, Ж и Ђ и латиничних слова Y и Њ односи се на регистарске таблице које се издају за путничка возила, тешке четвороцикле, тролејбусе, аутобусе, теретна возила, прикључна возила, мотокултиваторе, тракторе и радне машине, као и прикључна возила за трактор - наводе из МУП и напомињу да се ова одлука о словном делу не односи на ознаке регистарских подручја, односно града у коме је регистровано возило.
Интересантно је да из новог правилника, објављеном у Службеном гласнику 21. јула 2017. године, није изузето латинично „икс“, које ће се и даље налазити на новим таблицама, како нам је речено због таксија.
Измењен је и члан 29, где се уместо речи седам налази девет, те се право коришћења изабраних знакова на регистарским таблицама од дана издавања продужило за две године.
Питање које се намеће односи се на одговорност државе која је најпре прописала да сва слова могу да буду на таблицама, а сада се сетила да постоје одређени проблеми, нарочито приликом одласка у иностранство, и да пракса сада мора да се промени.
Колико нам је познато, један од људи који све ове године ради на регистрацијама у Министарству унутрашњих послова предлагао је да се примени швајцарски “рецепт” по којем би сваки град добио број и на тај начин би се избегао проблем са нашим словима.
“ША” остаје
- С друге стране, поставља се и питање шта се дешава са словима градова попут Шапца, Чачка, Богатића. За сада та слова остају, а не остају та иста слова у наставку регистрације. И остаће вероватно док се неко за неколико година поново не буде сетио да народу наплати израду нових таблица и дозвола – рекли су нам у једној агенцији за регистрацију возила у Шапцу.
Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa