Инфо

25. јануар 2018.25. јан 2018.
ПОЧЕТАК СЕЛЕКТОВАЊА ОТПАДА
ЕФЕКТИ ПИЛОТ ПРОЈЕКТА У ЈКП “ПРОГРЕС” КОЦЕЉЕВА

ПОЧЕТАК СЕЛЕКТОВАЊА ОТПАДА

Пре готово три месеца дуж Немањине улице у Коцељеви уместо контејнера постављене су стубне канте док су домаћинствима и власницима пословних објеката на коришћење дате по две канте намењене за одлагање брзо разложивог кућног отпада, односно за пластику, стакло и папир. Реч је о пилот пројекту чији је крајњи циљ прикупљање отпада у целом месту и његова селекција.
Приликом преузимања корисници су обавештени о начину понашања и распореду одвожења смећа као и о последицама у случају оштећења канти. У случају намерног оштећења или оног који је проузрокован несавесним поступањем грађани су дужни да надокнаде штету.
–Издато је 150 реверса, што значи да је подељено 300 канти, а дуж улице постављено је више од 40 стубних. Том приликом јасно је назначено да ће се смеће одвозити уторком и четвртком. То подразумева да канте буду искључиво у двориштима а да се у дане пражњења износе ван њега. Међутим, то није случај и многи то правило крше свакодневно чиме повећавају ризик од могућег оштећења - изјавила је стручни сарадник за заштиту животне средине у ЈКП “Прогрес” Марија Терзић.
Реакције мештана на овај пилот пројекат су углавном позитивне. Кажу да је улица сада уреднија те да су контејнери у појединим деловима представљали право ругло јер је расуто смеће око њих била честа слика. Неретко се дешава у току грејне сезоне да несавесни грађани у њих просипају неугашен пепео и проузрокују паљење садржаја.
Са друге стране има и оних житеља Коцељеве који сматрају да се новопостављеним кантама није постигао жељени ефекат јер је то само једна карика у ланцу те да без функционисања траснфер станице и регионалне депоније на Убу ову област није могуће уредити.
Надлежни у општинској управи истичу да се пројекат изградње регионалне санитарне депоније неопасног отпада “Каленић” померио са мртве тачке. Реализација је од међурегионалног значаја јер ће је користити општине Колубарског, поједине самоуправе Мачванског округа и подручја Града Београда. Изградњом ове депоније у Ваљеву, Обреновцу, Лазаревцу, Убу, Барајеву, Владимирцима, Лајковцу, Мионици, Коцељеви, Осечини и Љигу надају се коначном решењу проблема у области одлагања комуналног отпада.
Према анализама Техничког факултета из Новог Сада процењује се да на дневном нивоу сваки житељ Коцељеве одложи око 1,5 килограма смећа, што је четири пута мање у односу на светске стандарде. Ипак, надлежни у комуналном предузећу истичу да се количина отпада утростручила након постављања контејнера, посебно у рубним деловима Коцељеве.
Сезонске анализе показују да се у току једне недеље прикупи скоро 564 тоне смећа у чијем саставу је највише биоразградивог отпада (око 60 одсто). Готово десет одсто чини стакло а није занемарљив ни удео папира и картона. Надлежни се надају да ће се свест грађана пробудити и да ће схватити значај селектовања и рециклаже јер је отпад у свету сировина.
В. Б.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa