Инфо

25. јануар 2018.25. јан 2018.
Амерички медији о ромском селу у Србији:

Нема воде, али има базена и вила

Агенција Асошиејтед прес објавила је репортажу из села Гомилица на западу Србије, у општини Владимирци, које описује као претежно ромско насеље пуно раскошних вила са базенима, а чији становници раде у иностранству, због чега је село током године углавном - празно.
Репортажу је пренела у понедељак и америчка телевизија Еј-Би-Си њуз.У протеклих неколико деценија мештани на привременом раду у иностранству, пре свега у Бечу, већину уштеђевине улагали су у нове куће у отаџбини, иако у њима проводе свега неколико дана током године, наводи се у тексту.
„Остаје нада да ће се породице једног дана вратити кући, али ове виле служе и да се другима покаже богатство које је власницима тих велелепних здања важно“, истиче АП.
У репортажи се описује готово пусто село, са замандаљеним огромним капијама, спуштеним ролетнама и затвореним прозорима. Како се примећује, велики делови села немају воду, али ипак многе виле имају базене у двориштима.
У опису села, америчка агенција примећује и да су имена власника вила великим словима приказана на неким капијама, на којима се неретко могу видети лавови у боји злата, разиграни коњи, птице, пси или фудбалске лопте.
АП је у репортажи разговарао са мештанином Петром Ђорђевићем (71), који је у Бечу радио 50 година као возач камиона, а у Гомилици је изградио велику кућу, али је његова породица од скоро 40 чланова - из три генерације - остала у аустријској престоници.
Ђорђевић је америчкој агенцији рекао да су селу потребна пијаћа вода и одговарајући путеви, истакавши да би помоћ државе охрабрила млађе генерације да се врате и селу удахну живот.
„Много сам пропатио у животу и трпео свашта да бих могао ово да изградим“, каже Ђорђевић, с поносом показујући на вилу иза себе, наводи АП у репортажи коју је пренела америчка телевизија.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa