Инфо

25. јануар 2018.25. јан 2018.
Пчеларство

МАЧКЕ НА УСИЈАНОМ ПЧЕЛИЊЕМ КРОВУ

Мед може да стоји, може се калкулисати са ценом и продати после две или три године. Пчеларство је леп занат а теко онда и посао. Све се може померити за један дан
Топла јесен и још топлија зима погодовале су највише глодарима, множили су се к”о мишеви, и почели да наносе штету не само усевима већ и пчелињацима. Кошнице су у опасности а лек за то има Бранко Мијић. Један од најпознатијих пчелара у региону, председник удружења пчелара, саветник младим пчеларима има лек за то. Бранко воли мачке!
-Немој да неко то погрешно разуме-каже овај још увек неожењен пчелар. У овом периоду нема великих послова али треба обилазити кошнице, проверити како стоје на постољима, да нису постоља поклекла услед падавина и киша, и ставити неке теже предмете на поклопце да их ветар не би однео. Ко није урадио заштиту од мишева на време сада је тренутак. Проверити да ли има иструлелог саћа испред кошнице, то је сигуран доказ да у кошници има мишева. Неко утопљавање не бих саветовао. Само довољно хране и хигијенска појилишта мало раније. Немам података колико су мишеви оштетили кошнице колегама али у суштини треба користити здраве кошнице које нису ни шупље ни труле. Миш може ући само на једно место у таквим кошницама а ми пчелари имамо искуства и тај улаз заштитимо посебним чешљевима који пчеле могу пролазити. Није лоше имати и понеку мачку јер је и то вид борбе. Ја имам две мачке које опслужују 200 кошница. Мишеви најчешће користе снег да би се кретали и до пчелињака, до хране. Зато пчелињак и треба очистити, да нема остатака траве или сламе чиме се спречава да се мишеви легу, појашњава Бранко своју љубав према мачкама.
Нова година за пчеларе не почиње 1. јануара нити 15. јануара, почиње раније, у августу када се завршава пчеларска сезона и када почиње нова. Ова зима је, како сви причају мало, је чуднија и мало топлија али не би требала да прави проблеме пчеларима. Ко је оставио залихе хране неће имати проблема.
-Може да буде проблема ако воће крене рано као и остало медоносно биље. Услед хладног времена у пролеће или раног медења пчеле не би могле посећивати цветове па би дошло до проблема за пчеларе, каже Мијић.
Његово пчеларење је почело са оцем али и са бабом која их је прва упутила у тај посао. Поред двоумљења воћарство или пчеларство, одлука је пала лако. Мед може да стоји, може се калкулисати са ценом и продати после две или три године. Пчеларство је леп занат а тако онда и посао - каже Мијић и наглашава да има времена за све друго. Све се може померити за један дан. Не зависи од много људи, у медобрању је потребно троје или четворо људи и то се обично нађе у породици или међу пријатељима или почетницима који су заинтересовани да то науче и виде како све то изгледа.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa