Инфо

25. јануар 2018.25. јан 2018.
СУБВЕНЦИЈЕ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА

ВИШЕ ПАРА У ПОЉОПРИВРЕДИ

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић најавио је да ће пољопривредници прве овогодишње субвенције добити почетком марта. Он је навео да је аграрни буџет за шест милијарди динара већи него лани, и да је његово највеће повећање управо у сектору субвенција за рурални развој, који је повећан са 22,7 милијарди на 26,7 милијарди динара. Како је нагласио да ће и ове године бити задржане све мере подршке пољопривреди, које су биле предвиђене и прошле године, јер је пољопривредницима изузетно важна предвидивост.
– Јако је важно да пољопривредници, после тешке и сушне прошле године, први новац од субвенција добију што раније, односно, пре пролећне сетве. Сматрам да је велики успех, што смо од 20 милијарди динара, колико је било слободних средстава за повећање целокупног буџета, ми, у сектору пољопривреде добили трећину, односно, шест милијарди динара. Уз то, пољопривредници ће на располагању имати и 50 милиона евра ИПАРД, која ће, уз конкурс расписан 25. децембра, бити на располагању пољопривредницима кроз још шест конкурса, каже министар Недимовић
Значајна новост ће, како најављује Недимовић, бити и то што ће субвенције за тов стоке намењене преради бити веће за 5.000 динара, тако да ће се по товном грлу добијати 10.000 динара.
– Циљ нам је да подстакнемо развој прерађивачке, односно, прехрамбене индустрије, тако да је и ова мера предузета управо у овом правцу. У плану нам је да урадимо и другачији систем подршке развоју индустрије, како би и улагачи у прехрамбену индустрију, који не запошљавају много радника, а имају модерну технологију, могли да добију подстицај приликом отварања погона, рекао је Недимовић и најавио да се припремају мере за пољопривреднике који се професионално баве пољопривредом којим ће се обезбедити дизел гориво по повољнијим условима.
Министар је најавио и промене у систему пензијско-инвалидског осигурања пољопривредника, које је тренутно оптерећено дугом корисника већим од 186 милијарди динара, који је већим делом ненаплатив. План је да нови закон регулише то питање и да се дуговања реше највећим делом отписом и отплатом на рате.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa