Инфо

25. јануар 2018.25. јан 2018.
СВЕ ВИШЕ ОБОЛЕЛИХ ОД МАЛИХ БОГИЊА

ДАНАК НЕОДГОВОРНОСТИ ПОЈЕДИНАЦА

Мале богиње узимају маха и на територији Шапца. Према подацима Завода за јавно здравље Шабац, на територији коју они покривају од морбила је оболело 14 особа. На територији Шапца мале богиње има 11 особа, од тога је троје из Липолиста, а има их и у Мајуру, Шапцу, Поцерском Причиновићу. На подручју Владимираца оболело је троје и сви су из Меховина.
Према речима епидемиолога Завода за јавно здравље, др Небојше Софранића, епидемија је пријављена у Липолисту и Меховинама, а Министарство здравља доноси одлуку да ли ће епидемију и прогласити.
Од оболелих само је четворо деце док су остало одрасли. Деца нису вакцинисана, а одрасли или такође нису примили вакцину или им је вакцинални статус непознат, што значи да се не сећају да су вакцинисани или да не постоје докази да јесу.
Нажалост, данак неодговорности других понели су они најмање криви. Двоје оболеле деце још није ни стекло услов за вакцинацију, јер су млађи од годину дана. Родитељи који више верују интернету и пропаганди антивакциналног лобија и појединих јавних личности на овај начин не угрожавају само своју него и туђу децу која из неког објективног разлога не могу да приме вакцину.
Болест која је требало да буде искорењена у 21. веку у Србији је узела већ три живота. Подсећамо, сва деца до 14 година која нису вакцинисана још увек могу да приме вакцину.
ЗАБРАНА ПОСЕТА НА ПЕДИЈАТРИЈИ
Од протекле недеље забрањена је посета пацијентима у Служби педијатрије у Општој болници Шабац. Разлог је превенција ширења малих богиња које су се појавиле у Шапцу и Владимирцима. Запослени у Служби за инфективне болести врше појачан надзор над поштовањем наредбе о забрани посета, која је у овој Служби трајна.
Рестрикција посета ће важити до даљњег. Тренутно је у Шапцу од малих богиња оболело 11 особа, а на подручју Владимираца три. МИНИСТАРКА ЗОРАНА

М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa