Инфо

1. фебруар 2018.1. феб 2018.
НАЈБОЉИ ЈУНИОРИ У ХАЛИ “ЗОРКА”
КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ ПОВОДОМ СВЕТСКОГ КУПА У МАЧЕВАЊУ

НАЈБОЉИ ЈУНИОРИ У ХАЛИ “ЗОРКА”

Предстојећег викенда град ће бити центар јуниорског мачевања планете. Више од 200 такмичара из више од 30 држава света. Дводневни турнир, појединачно и екипно такмичење. Припрема према плану
Организација међународних спортских такмичења није новина за град Шабац, али нова категорија на том списку је Светски куп у мачевању намењен јуниорима. Током године у целом свету Интернационална мачевалачка федерација организује осам оваквих Купова, а само три у Европи. Један од та три, ове 2018. је баш у Шапцу, у хали “Зорка”.
-Србија није у свету позната по мачевању и изузетна је част када вам Светска федерација укаже част да будете организатори, а сви разговори и посете су показале да је Шабац најбољи избор домаћина. У Шапцу ће бити десет најбољих јуниора на свету. Иако је изузетно млад клуб, МК “Церски јунаци” и Градска управа су били изванредни сарадници и све планирано је остварено на најбољи начин, те могу само да се захвалим и да честитам – рекао је генерални секретар МСС Вукашин Стошић.
Осим улагања у догађаје где се презентују најпопуларнији спортови, ширење спортске породице Шапца је жеља Управе, те су једнако радо подржали и Светски куп.
-Мачевање је спорт који није много људи могло да гледа уживо, а сада имамо прилику да видимо најквалитетније на планетарном нивоу. Привилегија, част и одговорност за град, но не сумњам да ћемо успешно одговорити на све захтеве. Тек четири године имамо мачевалачки клуб у Шапцу и већ имамо одличне резултате. Добра сарадња са клубом “Церски јунаци” и Спортским савезом Шапца праве резултате ће дати за викенд – наглашава Драган Николић, члан Градског већа задужен за спорт.
У Шапцу ће наступити 215 мачевалаца из више од 30 земаља, међу којима светски и европски шампион, односно десет најбољих на ранг-листи.
-Такмичење траје два дана. Првог су појединачна такмичења, другог екипна. Програм стартује у 9 сати, а посебно су атрактивна финала која стартују у суботу од 18 часова и позивам суграђане да доћу и виде колико је ово леп спорт. Улаз је бесплатан оба дана – позива председник МК “Церски јунаци 1914” Владан Ранковић.
Препорука Шапцу да буде организатор стигла је кроз резултате овдашњих бораца у протекле две године.
-Јесмо основани 2014. године, али се активно такмичимо од 2016. и за то време смо освојили 50 међународних медаља, постали смо пионирски екипни прваци у флорету, имамо Луку Ранковића који је појединачни шампион, имамо и Луку Максимовића, трећег борца Србије, а само 2017. смо освојили 25 медаља - додаје Ранковић.
Организатор Светског купа је МК “Церски јунаци 2014”, Мачевалачки савез Србије, техничка подршка Спортски савез Шапца, а покровитељи Град Шабац и Туристичка организација Шапца.

Б. Д.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa