Инфо

1. фебруар 2018.1. феб 2018.
ДЕЦА ЗАСЛУЖУЈУ НАЈБОЉЕ
РАЗГОВОР СА ДИРЕКТОРКОМ ПРЕДШКОЛСКЕ УСТАНОВЕ “НАШЕ ДЕТЕ” САНДРОМ МИЋИЋ

ДЕЦА ЗАСЛУЖУЈУ НАЈБОЉЕ

Шабац остаје град без листе чекања на место у вртићу, а за рад Предшколске установе из буџета града годишње се издвоји 2,4 милиона евра – што практично значи да град за свако дете месечно издвоји од 18 до 27 хиљада динара, односно да је вртић потпуно бесплатан за 1.355 од укупно 3.300 малишана, док остале породице партиципирају у финансирању трошкова боравка, у складу са законом и правилником, плаћајући највише једну четвртину укупне цене – каже Сандра Мићић, директорка Предшколске установе „Наше дете“
У шабачким вртићима данас је око 3.300 деце, што представља висок степен обухвата малишана васпитно образовним радом, ако се има у виду да у популацији узраста од шест месеци до поласка у школу има укупно 6.500 малишана. Ових дана представници Предшколске установе и Града Шапца разговарали су са представницима Фондације „Новак Ђоковић“ о детаљима изградње вртића у Прњавору, за који је урађена пројектна документација, спроведен поступак јавних набавки и добијена грађевинска дозвола. Изградњом овог објекта створиће се могућност да одличне услове за одрастање, рад и развој има још око 150 деце, а најмлађи на сеоском подручју први пут ће добити јаслице, кажу у овој установи.
- Ово су добре вести за нашу децу, породице и све нас, јер представљају круну наших напора да сваком детету обезбедимо једнаке услове за одрастање. Веома је важна управо чињеница да ми већ дуже време немамо листу чекања, што родитељима много значи. Осим тога, рационализацијом трошкова успевамо да, поштујући све нормативе, без вишка запослених, проширујемо мрежу вртића, обухват деце и подижемо ниво квалитета боравка деце у вртићу. Систем мора бити рационалан и одржив, а, осим рационализације трошкова, великог ентузијазма запослених и посвећеног рада, то се постиже и значајном подршком града, који из буџета годишње издвоји 2,4 милиона евра, субвенционишући боравак деце у вртићу, јер велики број породица остварује право на различите бенефите.
Имајући то у виду, како и на који начин се финансира рад установе?
- Различити бенефити породицама са више деце и материјално угроженим породицама треба да олакшају родитељство, чиме постижемо да 1.355 деце потпуно бесплатно борави у вртићу. Јер, боравак у вртићу за свако треће дете у породици плаћа Град – то родитеље ништа не кошта. Бесплатан боравак у вртићу имају и корисници материјалне помоћи, деца без родитељског старања, деца са сметњама у развоју, као и деца у мешовитим групама и играоницама на сеоском подручју за узраст од 3 до 5,5 година. Бесплатан је, у складу са законом, и четворочасовни припремни предшколски програм. Важно је да истакнемо и да корисници дечјег додатка, којих је 180, плаћају само 10% укупне економске цене, док остатак плаћа Град. Од ове године први пут смо увели и олакшицу за боравак другог детета у вртићу, којем је цена умањена за 20%, а родитељи не треба да за остваривање овог права сакупљају никакву документацију, већ ће све урадити наше службе, а њима ће бити послати анекси уговора. У нашој установи је тренутно 215 деце, која испуњавају овај услов. Ако изузмемо све поменуте категорије, где боравак деце у вртићу град плаћа у потпуности или у износу до 90 %, од укупног броја наших малишана за око 1.200 деце родитељи финансирају једну четвртину укупне цене. Верујем да је за неке породице и ово значајан издатак, па молим све родитеље да максимално искористе свако своје право на бенефите, јер породице које по члану домаћинства имају мање од 8.587,50 динара, имају право на дечји додатак, а, као корисници дечјег додатка плаћају само 10%, односно из овог прихода покривају финансирање боравка детета у вртићу. Притом морамо имати у виду да су у неким градовима, где у вртићима нема довољно места за децу, родитељи приморани да сами ангажују неког, што дневно кошта око хиљаду динара, плус, свакако, сви други трошкови – каже директорка Предшколске установе.
Шта значи повећање обухвата деце и како се то постиже?
- То је важна тема, јер задире у саме основе организације предшколског образовања и начин функционисања, што је било и предмет опсежне анализе коју је радила Канцеларија УНИЦЕФ-а у Србији. Ово истраживање показало је да је обухват деце узраста од 3 до 5,5 година на нивоу Србије 47-48%, док смо ми успели да остваримо обухват од 83% ове деце различитим активностима и програмима боравка у вртићима. Припремним предшколским програмом на нивоу Србије обухваћено је око 95% деце, а код нас је то 100%, јер смо, улажући посебне напоре, стигли до сваког детета и отворили му врата вртића и припреме за школу. Ово је важно управо зато што и ово и друга стручна истраживања показују да су предшколским образовањем у већој мери обухваћена деца у граду и боље стојећим породицама, док је то ређе случај са децом на селу и у материјално угроженим породицама. Наша установа је, различитим активностима, успела да постигне веома висок проценат обухвата деце, посебно на селу, где смо формирали 38 група, обухватајући подручје свих села, само у прошлој години уписали смо 700 деце више ширењем мреже, а да то није обавезујуће, већ повећава доступност и праведност, а овакве мере су и непосредна, а не декларативна, подршка младим родитељима и њиховом останку на селу.
Шта су приоритети у даљем раду и највећи изазови?
- Деца нису наш посао, већ наша љубав. Учимо са њима и као установа, растемо са њима. Свесни смо великог поверења које родитељи имају када нам свакодневно повере највредније што имају - своју децу. Управо то поверење и љубав нас воде у свакодневном послу, па сам уверена да је то најсигурнији темељ за сваки будући рад. Тако ћемо наставити и у наредном периоду, квалитетом чувајући ову дугу традицију. У претходном периоду смо отворили нове вртиће, укинули листу чекања, проширили обухват деце, увели електронске пријаве и добили највишу оцену екстерне евалуације за свој рад, што су докази професионалне спремности запослених и адекватног одговора установе на потребе деце и њихових породица. То ће бити наш задатак и у наредном периоду.
СВИ УЛАЖЕМО
У ФИНАНСИРАЊЕ
ПРЕДШКОЛСТВА
Град нам је велика подршка у раду, а родитељи наш важан партнер и савезник у одгајању, васпитавању и образовању деце, а однос са њима градимо на сарадњи и поверењу. Зато је важно да и о свим елементима финансирања боравка деце у вртићу говоримо потпуно јавно и отворено. Ево практичног примера: имајући у виду да је економска цена боравка деце у вртићу 27.270 динара, један дан у вртићу кошта 1.239 динара по детету: за васпитно образовни рад, негу, превентивну здравствену заштиту и исхрану - 4 оброка са дневним потребама за правилан и здрав развој детета према узрасним нормама. Породица у овом износу учествује са 311 динара, док преосталих 928 финансира град из буџета, односно сви порески обвезници. У ситуацијама када дете изостане, родитељ плаћа, по закону, половину од 155,5 динара, а град 1.083,5 динара, јер ангажовање васпитача остаје, као и сви други режијски трошкови који се не могу отказати – појашњава директорка установе.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa