Инфо

1. фебруар 2018.1. феб 2018.
НАСТАВАК АКЦИЈЕ БЕСПЛАТНИХ ПРЕГЛЕДА У
ШАБАЧКИМ ЗДРАВСТВЕНИМ УСТАНОВАМА

МИСЛИТЕ НА ВРЕМЕ О СВОМ ЗДРАВЉУ

Акција Министарства здравља у циљу спречавања настанка малигних обољења, а која се спроводи под слоганом “Рак је излечив”, одржана је протекле седмице у Општој болници “Др Лаза К. Лазаревић” Шабац. Превентивни прегледи обављени су у амбулантном делу Интернистичког блока у Служби за рендген и ултразвучну дијагностику. Овог пута, у питању су били мамографски преглед дојке, ултразвучни преглед абдомена и лабораторијске анализе тумор маркера дигестивног тракта – СЕА и СА 10-9. Акцију превентивних прегледа спровео је и Дом здравља “Др Драга Љочић” који су свој рад започели гинеколошким прегледима у склопу обележавања Европске недеље превенције рака грлића материце.
- Борба против рака грлића материце почела је да се обележава 2007.године. Ово је 12. година како смо укључени у то, што је изузетно добро – истакла је директорка Дома здравља “Др Драга Љочић” Јасмина Станковић и додала да је порука коју желе да пошаљу свим суграђанкама да мисле о свом репродуктивном здрављу, тако што ће издвојити један дан у години и обавити гинеколошки преглед.
- Превенција је јако важна. Карцином грлића материце спада у малигну болест која је најпревентабилнија. Болест има спор ток и јако је битно открити је у фази када можемо да реагујемо. Обичан гинеколошки преглед и рађење Папаниколау теста је једина дијагностика за брзо постављање дијагнозе.Скоро у 80 одсто случајева болест се може излечити уколико се открије у премалигној фази – додаје др Јасмина Станковић.
Прегледи су били бесплатни, а сви заинтересовани могли су их обавити без претходног заказивања и поседовања здравствене књижице. Према речима директора Опште болнице Шабац доктора Слободана Поповића, ово је пета у низу акција Министарства здравља.
-Реч је о сјајној идеји која је добила своју форму. Масовност, добар одзив, континуитет и организација одлике су оваквих акција. До 10 часова око 130 људи је ушло у процедуру прегледа, што морамо признати да је импозантан број. Укључујући и претходне четири акције,око 1.000 људи прошло је бесплатне превентивне прегледе, а ултразвучних прегледа урађено је 600. То ће дати један квалитет не само у превентиви и раном откривању болести већ и у смањењу листе чекања која је такође императив. Овом приликом бих се осим Министарству здравља, захвалио и свим здравственим радницима који су уложили несебичан напор како би прегледали стотине људи – истакао је доктор Слободан Поповић, и додао да ће се акције наставити и у будућем периоду.
Превентивним прегледима присуствовао је и Душан Јовановић који је задужен за регион западне Србије и овим поводом поручио је да је Министарство здравља изузетно задовољно начином на који је акција, која је од великог значаја, организована.
Да су и грађани задовољни, сведочи изјава наше суграђанке која је за превентивне прегледе сазнала путем интернета и искористила прилику да их обави.
-Имала сам дисплазије у дојкама па сам дошла да проверим да ли се нешто у међувремену дешавало. Нисам очекивала оволику гужву. Сјајно је што људи воде рачуна о свом здрављу и што им се указала прилика за овако нешто. Акција је од великог значаја, посебно за жене – истакла је мајка двоје деце, Шапчанка, Рада Кентић.

К.Ј.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa