Инфо

3. март 2011.3. мар 2011.
СРПСКИ МЛЕКАРИ У ПОСЕТИ АУСТРИЈСКИМ И НЕМАЧКИМ КОЛЕГАМА И НА САЈМУ ПОЉОПРИВРЕДЕ У СЕНТ ГАЛЕНУ

РАСТЕ ПОТРАЖЊА ЗА КВАЛИТЕТНОМ СЕЛЕКЦИЈОМ

Шабачка Млекара организовала је наградно путовање за 25 највећих пољопривредних произвођача и откупљивача млека. Током шестодневног стручног и туристичког путовања, од 22. до 27. фебруара сточари су обишли фарме у Аустрији и Немачкој, као и Сајам пољопривреде у швајцарском граду Сент Галену
Осим класичне куповине стоке на пијацама и фармама, пољопривредници су у аустријском граду Амштетену присуствовали, за њих новом, али за Аустрију најчешећем начину продаје стоке. Реч је о аукцијама преко којих се годишње прода 90 одсто грла. Купци долазе из свих земаља а због велике конкуренције цена достиже и до 2.500 хиљаде евра по грлу, што је готово дупло више него у Србији.
- Оно што сам ја видео, ових пар стотина грла, овде лошег говечета нема. Цена је висока за наше услове, али се надам да ћемо некада моћи и ми да их набавимо ““ каже Богдан Ђуричин, пољопривредник из Новог Бечеја.
Једном од највећих овдашњих фармера, Зорану Јадрановићу, осим начина продаје и квалитета грла, свидела се традиција коју Аустријанци негују.
- Видели смо да они своје краве пре продаје перу, шишају и сређују. Такође, на аукцију долазе сви, целе породице са малом децом ““ каже Зоран Јадрановић из Добрића.
Рицхард Пицхлер, инжењер агрономије и један од менаџера аукције каже да је веома задовољан аукцијском продајом јуница у овом делу Аустрије. Све три расе ““ мрко говече, црно бело и сименталац продају се добро.
- Потражња за квалитетом и селекционим расама стално расте. Овде долазе купци из целог света. Гледајући ова грла ви видите колико је генетика одмакла ““ каже Пицхлер.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa