Инфо

8. фебруар 2018.8. феб 2018.
УПОЗНАВАЊЕ СА НОВИМ ЗАКОНИМА
САВЕТОВАЊЕ ЗА РАЧУНОВОЂЕ

УПОЗНАВАЊЕ СА НОВИМ ЗАКОНИМА

Саветовање је било намењено шабачким привредницима и предузетницима, а организовано је други пут. “Овај семинар нам је много значио јер је извучено и сажето објашњено оно најважније”, каже Миланка Вујковић, рачуновођа из Шапца. Зоран Петровић, професор на Универзитету Сингидунум и консултант у Информативно пословном центру објашњава да већ неко време у свету и Европи, а сада и у Србији, постоји тенденција да се ради на подизању квалитета финансијских извештаја. Виолета Шестић, начелница Одељења за локални економски развој подсећа да су врата овог Одељења отворена свим правним лицима и предузетницима, уколико имају неки проблем, као и идеју
Центар за стручно усавршавање био је у понедељак домаћин бесплатног Саветовања из области књиговодства и законских новина које је организовао град Шабац у сарадњи са Информативно пословним центром и Универзитетом Сингидунум из Београда. Саветовање је било намењено шабачким привредницима и предузетницима, а организовано је други пут.
Миланка Вујковић, рачуновођа из Шапца присуствовала је и претходном и овом сада Саветовању. Истиче да је доста тога новог научила и да би било добро када би оваква стручна окупљања била чешће организована.
-Много је промена у рачуноводственој законској регулативи. Тешко је све то испратити. Овај семинар нам је много значио јер је извучено и сажето објашњено оно најважније. Свако од нас је могао да се фокусира баш на оно што га конкретно интересује. Изнето нам је доста практичних примера што нам је значајно за свакодневни рад. Добили смо и приручнике о изради завршног рачуна и пореског биланса што ће нам много помоћи при изради тих докумената, каже Миланка Вујковић.
Зоран Петровић, професор на Универзитету Сингидунум и консултант у Информативно пословном центру објашњава да већ неко време у свету и Европи, а сада и у Србији, постоји тенденција да се ради на подизању квалитета финансијских извештаја. Наводи да је Министарство финансија у сарадњи са швајцарском владом расписало оглас за прикупљање понуда за посао, који ће се, између осталог, састојати у подизању квалитета и подизању свести о потреби квалитета финансијских извештаја.
-Овде смо са рачуновођама разменили информације увезане за састављање редовних годишњих финансијских извештаја за 2017. годину, састављање пореског биланса и пореске пријаве. Такође смо рачуновође упознали са очекиваним будућим променама Закона о рачуноводству и Закона о ревизији и пратећих подзаконских аката. Министарство финансија нас је изабрало као консултанта за предлог за израду нацрта ових Закона о рачуноводству и Закона о ревизији како бисмо се усагласили са регулативама ЕУ и како бисмо унапредили тај део наше законске регулативе, наводи Петровић уз изразе захвалности граду Шапцу и ЦСУ који су им омогућили да са рачуновођама размене искуства и да им пруже нове информације које ће им помоћи да саставе квалитетније финансијске извештаје.
За град Шабац ово је још један начин да се побољша привредни амбијент. Виолета Шестић, начелница Одељења за локални економски развој, захвалила се Универзитету Сингидунум и Информативно пословном центру што су омогућили да се овакав скуп организује у Шапцу.
-Размишљали смо о начинима на које можемо да помогнемо књиговођама. Са једне стране, то је организација оваквих скупова на којима они могу да се међусобно повезују, размењују искуства, али и да чују новине из рачуноводствене регулативе. Са друге стране, ми ћемо као град наставити да радимо на унапређењу привредног амбијента како би предузетници отварали још више радњи и како би се регистровало још више правних лица, а рачуновође имале више посла, наводи Шестићева и подсећа да су врата Одељења за локални економски развој отворена свим правним лицима и предузетницима, уколико имају неки проблем, као и идеју. Шестићева истиче да ће им бити задовољство да чују све сугестије, а све са циљем да они зарађују више, а да привредна активност у граду буде још боља.
М. М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa