Инфо

8. фебруар 2018.8. феб 2018.
Сетву спашавају кредити и субвенције

ДРЖАВА ПОНОВО ЗАТАЈИЛА

Пролећна сетва је на прагу, а пољопривредни произвођачи су услед сушне и лоше 2017. године буквално у беспарици. Годинама су наши произвођачи у тову, током јесени и зиме, повећавали број свиња како би у марту и априлу пласирали товљенике и обезбедили репроматеријал за пролећну сетву. Нажалост суша је то онемогућила, а додатни пад цене товљеника на 120 са 180 динара је додатно отежао финансијску моћ произвођача и довео у питање квалитетну пролећну сетву.
- Из тог разлога пољопривредни произвођачи очекују од банака повољне кредите за сетву али кредите са максимално три процента камате, који би им умногоме помогли да превазиђу настале проблеме. Надам се да и банке размишљају у том правцу јер сваки динар уложен у производњу је доносио добро не само произвођачима него и целокупној заједници. Српски сељак је изузетно поштен и вредан грађанин а за такву помоћ – кредит - наш сељак се вишеструко одужи. У наредним данима би било добро да банке изађу на тржиште, а и држава би могла са субвенционисаним каматама, преко банака, да много помогне у насталој ситуацији, каже пољопривредни стручњак Одељења за пољопривреду града Шапца Предраг Срдановић.
Уколико не буде помоћи, сетва ће се обавити са редукованом агротехником, смањеном употребом минералних ђубрива, мешетариће са семеном јефтиним али сумњивог порекла које ће ући на тржиште. Онда ћемо имати резултате теже него када је само суша. То никоме неће донети добро. Храна побеђује сигурно на тржишту. Када имамо довољно хране и још за извоз онда је добро свима. Овај проблем је један од најважнијих који мора да се реши од стране републичке Владе у наредном периоду. Могућности постоје чак и да се интервенише преко Робних резерви, али и бржем исплатама субвенција.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa