Инфо

8. фебруар 2018.8. феб 2018.
ВЕШТИНА СКЛАДА УМА И ТЕЛА
СВЕТСКИ ЈУНИОРСКИ КУП ЗА МАЧЕВАОЦЕ У ХАЛИ “ЗОРКА”

ВЕШТИНА СКЛАДА УМА И ТЕЛА

У два дана витешку борбу на паркету шабачке дворане водило је 227 мачевалаца. Задовољство је детерминисано амбицијама пре почетка, но славље због титула могли су да приреде у Мађарској и Италији. Шабац постаје и град мачевања, ширећи низ манифестација које је организовао. Куп увертира за Европско сениорско у Новом Саду
Навијање, савети тренера и звуци искрене, словима неописиве радости и туге, већ деценијама красе дворану “Зорка” приликом различитих спортских такмичења. Ипак, претходне суботе и недеље, кроз ту (дис)хармонију звукова, урамљујући ретку тишину и јасно надјачавајући друге фреквенције, пробијао се звук удара метал о метал временски ограничен сиреном која додељује поен. Први пут Шапчани су имали прилику да уживо гледају мачевање, најмлађи спорт овдашње спортске породице, али и вештину о којој смо слушали у бајкама најранијег детињства. У витешким борбама мач је симболисао храброст, одважност, вештину, превазилазио је значење обичног оружја, а сада су у Шапцу били они које је мач инспирисао на акцију, који су желели да се лично опробају и тако одлучили да баш мачевање буде њихов спортски избор.
Већ неколико дана пре суботе 3. фебруара у граду су се могле чути стране речи и видети момци у тренеркама са различитим националним обележјима. Беху то учесници Светског купа за јуниоре (дисциплина мач). Светска мачевалачка федерација поверила је нашем Савезу организацију једног од осам Светских купова, а он домаћинством наградио Мачевалачки клуб “Церски јунаци 1914” из Шапца за све успехе остварене у претходне две године.
- Шабачки клуб није само резултатски успешан, већ је и организационо, за кратко време, достигао висок ниво и представља пример како би ми у Савезу желели да раде клубови у Србији. Од старта је и Град Шабац пружио сву подршку и за нас није ни било дилеме да ли Шабац заслужује поверење. Хвала клубу, Спортском савезу и Граду што су омогућили једно велико такмичње у Србији и сигуран сам да ће наш спорт бити све популарнији из године у годину – истакао је генерални секретар Мачевалачког савеза Србије Вукашин Стошић.
У два дана, појединачно и екипно, наступило је 227 бораца из 34 земље и са свих континената планете. Борили су се актуелни европски и светски шампион, десет најбољих на ранг-листи Светске мачевалачке федерације, те је Куп била прилика да се спознају све дражи спорта не толико популарног у Србији.
- Трудимо се да подигнемо популарност, да подстакнемо друге градове који могу формирати клубове, да анимирамо најмлађе, а мислим да су оваква такмичења најефикаснији начин у остварењу жеља. Ко је овде заволео мачевање, имао је прилику да упозна будуће звезде овог спорта и освајаче највећих одличја. Ми као Србија смо наступили са седам бораца, иако немамо значајнијих успеха, морамо бити задовољни јер су то све млађи јуниори који су дебитовали у овој старосној категорији на јаком такмичењу – рекао је председник Мачевалачког савеза Србије Дарко Рус.
Шабачки клуб још нема борце стасале за овај ниво такмичења, али је Светски куп био изванредна прилика да се учи од најбољих, да будући репрезентативци упијају потезе врхунских јуниора и примене их већ на првом наредном тренингу.
- Иако постојимо од 2014. године, такмичимо се од 2016. и већ сада имамо екипну пионирску титулу у флорету, водећег борца те категорије Луку Ранковића, потом Луку Максимовић и друге бројне талентоване борце. Желимо да одбранимо титуле и ове године, а уврен сам да ће нам ово такмичење у нашем граду помоћи у томе – сматра Владан Радовић из МК “Церски јунаци”.
Част да свечано отвори Светски куп припала је председнику Скупштине града Шаца Немањи Пајићу.
- Колико Шапчани воле спорт и колико је наш град познат у спортским оквирима добро је познато, а изузетно ми је драго што се шири и наша спортска породица и што имамо прилику да будемо домаћини такмичења у различитим спортовима. До пре неколико година нисмо имали ни клуб, а ево сада смо организатори великог, међународног мачевалачког такмичења са гостима из целог света. Мислим да смо још једном били дивни и гостољубиви домаћини као и раније. Не желимо да Светски куп буде само једном организован овде, већ да будемо традиционални домаћини и наредних година – рекао је Пајић обраћајући се присутнима.
Борбама је присуствовао и градоначелник Шапца Небојша Зеленовић, као и делегација Амбасаде Краљевине Норвешке у Србији предвођена Његовом екселенцијом Арне Санес Бјорстадом.
Куп у Шапцу је и увертира за још једно велико мачевалачко такмичење у Србији.
- На пролеће ће Нови Сад бити домаћин Европског сениорског шампионата, у години када Савез слави 90 година рада. Очекујемо високе званице и надам се да ћемо имати прилику да угостимо и Шапчане – рекао је Рус.
МАЂАР И ИТАЛИЈАНИ
Светски јуниорски куп обухватио је надметања у појединачној и екипној конкуренцији. Изненађење у појединачним борбама приредио је Мађар Чаба Фаркаш. Убедљиво се пробио до полуфинала где му нису даване велике шансе у дуелу са шампионом света и водећим на ранг-листи Јакубом Јурком (Чешка). Ипак, надвисио је шампиона, а потом у финалу, упркос лошем почетку, победио Француза Луиђи Миделтона. Уз Јурку бронзу је заслужио и Тамаш Кох (Мађарска).
У екипној конкуренцији злату су се радовали Италијани. Пољска је “пала” у великом финалу, а на најниже место постоља “морали” су Сједињене Америчке државе и Естонија.

фото: Ј. Радојевић
Д. Благојевић

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa