Инфо

15. фебруар 2018.15. феб 2018.
Одржан форум “Жене и мушкарци у одговору на изазове климатских промена”

Лоше навике могу да се мењају

Јединице локалне самоуправе, јавна предузећа, приватна предузећа, организације цивилног друштва, научно-истраживачке институције и физичка лица могу пријавити своје концепте и развијати своје идеје на позиву који ће бити објављен 1. марта
У Музеју шабачких Јевреја одржан је форум на тему климатских промена и изазова са којима се суочавају жене и мушкарци, као и локалне самоуправе у решавању овог глобалног проблема.
“Локални развој отпоран на климатске промене” је пројекат који спроводи Министарство заштите животне средине Републике Србије, уз подршку програма Уједињених нација за развој УНДП и финансијску подршку Глобалног фонда за животну средину.
У овиру пројекта постоје два позива “Изазов отворених података” и “Изазов за иновативна решења”. Први позив “Изазов отворених података” има за циљ добијање иновативних идеја од стране јединица и локалних самоуправа у циљу нових начина прикупљања и обраде података, у оквиру заједнице. Други позив пројекта је “Изазов за иновативна решења”. Најбоље идеје биће награђене и имаће прилику да добију техничку подршку кроз такозвани инкубатор програм у циљу њиховог сазревања како би крајем године могли да конкуришу за средства за суфинансирање, која ће помоћи конкретну имплементацију у пракси. Јединице локалне самоуправе, јавна предузећа, приватна предузећа, организације цивилног друштва, научно-истраживачке институције и физичка лица могу пријавити своје концепте и развијати своје идеје на позиву који ће бити објављен 1. марта.
-Шабац је једна од локалних самоуправа у Србији где желимо да дођемо до што већег броја заинтересованих страна које би могле да поднесу своје пројекте. Основна мисао је да се најбоље иновативне идеје са локала прикупе и да се затим да подршка за њихов даљи развој како би се даље имплементирале у циљу смањења емисије штетних гасова са ефектом стаклене баште – рекла је Ана Секе, кординатор пројекта “Локални развој отпоран на климатске промене” програм УН за развој УНДП.
Фондација жене у родној равноправности придружила се пројекту са циљем да се кроз јавне трибине промовише подједнако учествовање мушкараца и жена у пројекту.
-Потребе и приоритети жена другачији су у односу на мушкарце. Наш циљ је да кроз различите догађаје на локалу заједно са колегама из програма Уједињених нација за развој промовишемо овај јавни позив. Трудимо се да заинтересујемо локалне актере да у своје идеје и пројектне предлоге што више укључе родну равноправност. Односно приоритете, потребе жена и мушкараца – навела је Наталија Остојић, консултанткиња УН ¬Жене Србија.
Шабац је први град у коме је организован овакав догађај и само је почетак серије радионица и трибина које ће бити одржане широм Србије са циљем да се сви становници државе укључе у проблем решавања климатских промена.
-Није случајно што партнери са новим пројектима дођу прво у Шабац. Ми смо потпуно отворени за сарадњу и тражимо могућности да неке послове финансирамо на другачији начин, а не само из нашег буџета. Добро је да се отвори једна овако важна тема и да се добију тачни подаци из места у којима људи живе. Да се види шта су то намере људи и какве су њихове навике. Како неке навике које су лоше могу да буду промењене. Оно што је врло интересантно људима из Европске уније то је овај модел који смо ми развили у нашем граду, а тиче се ангажовања људи у месним заједницама и слободе у одлучивању. Желимо ову идеју да промовишемо, као и друге добре ствари које треба да омогуће да мале средине у Србији буду добре за живот. Бавићемо се и загађењем и климатским променама, као и свим другим важним стварима које наизглед делују доста далеко, али су заправо део наше свакодневнице – истакао је градоначелник Небојша Зеленовић.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa