Инфо

15. фебруар 2018.15. феб 2018.
Широј и стручној јавности Шапца

САОПШТЕЊЕ

Драге Шапчанке и Шапчани,
Сви ми живимо у архитектури. Крећући се улицама нашег града, веома лично доживљавамо промене које се дешавају око нас, јер простор који нас окружује непосредно утиче на наше физичко и ментално благостање. Јавни простор је поље различитих и често супротстављених интереса свих који га користе, а архитектонска струка се труди да те тежње помири и створи градове по мери човека. Као независни представници струке водимо се интересом већине, у овом случају свих житеља Шапца. Као архитекте ми смо одговорни за функционалност и формалне аспекте града, чак и када нисмо непосредно укључени у стварање или обликовање, осећамо одговорност да бринемо о граду. Удружено реагујемо када мислимо да је нашу реч вредно чути.
Ми, шабачке архитекте, пре две године јасно смо ставили до знања да се противимо рушењу Дома Војске. На нашу иницијативу, Републички Завод за заштиту споменика културе овај вредан објекат модерне архитектуре прогласио је непокретним културним добром под заштитом Републике Србије. Поносни смо што ће захваљујући погледу у будућност насупрот краткорочним пословним интересима, неке нове генерације моћи да упознају наше архитектонско наслеђе. Данас се налазимо пред сличним изазовом, јер поново бранимо заједничку будућност од непромишљених одлука у садашњости, које могу трајно нарушити јавни градски простор.
Власник пословног дела објекта Старе робне куће поднео је захтев за доградњу овог објекта у приземљу, у циљу проширења пословног простора до стубова. Пословно-стамбени објекат познат под називом „Стара робна кућа“ дело је архитекте Радивоја Гибарца, а изграђен је почетком седамдесетих година. Стара робна кућа пројектована је у духу модерне архитектуре, са слободним планом, транспарентном фасадом и кровним терасама. Однос маса објекта, повучено приземље и препуштени спрат, јасно комуницирају са околним објектима, зградом Народне банке и зградом главне поште, зиданим у различитим историјским периодима. Објекат Старе робне куће, на овај начин, јасно налази и одређује своје место у простору и заједно са њим чини недељиву целину заштићене амбијенталне зоне центра града. Објекат је изграђен са колонадама и представља препознатљиву вредност у јавном простору. Од када објекат постоји, простор испод препуштеног спрата користи се као јавни простор, функционалан и удобан (пред)простор, који служи као „склониште“ од кише, сунца, место где се људи састају и окупљају, где могу да застану и поразговарају, место за одржавање различитих манифестација, простор који је временом постао део амбијенталне вредности града.
Планом Генералне Регулације Шапца доградња објекта Старе робне куће није дозвољена, јер би тиме били премашени дозвољени урбанистички параметри, изражени кроз индексе заузетости и изграђености, а пословно-стамбени објекат у чијем је саставу пословни простор променио би структуру, односе функција и препознатљив изглед. У плану је јасно наведено да је за постојеће објекте у блоку на коме се налази предметна парцела дозвољено искључиво инвестиционо и текуће одржавање, могућа је уградња лифтова у стамбене зграде и само у ту сврху је дозвољено умањење површине јавне намене. Дакле, јасно је да НИЈЕ ДОЗВОЉЕНО умањење јавних простора за намене тражене у поднетом захтеву.
Градска управа својим правилницима и одлукама недвосмислено штити простор испред “Старе робне куће” од било каквих непланских измена и посебно - од доградње. Како би се заобишао закон, предложена интервенција се назива “реконструкцијом” иако формално и фактуално представља недозвољену доградњу објекта науштрб простора који је у јавној употреби, и о њој одлучује Министарство.
Ми желимо да скренемо пажњу јавности на овај пример непоштовања планских регулаторних докумената и на неодговоран однос према архитектури и урбанизму. Непознавањем и непоштовањем градских планова и игнорисањем јавних интереса долази до постепеног уништавања градова, чега смо сведоци. Право и обавеза наше струке је да на такве проблеме укаже и покуша да их спречи. Мишљења смо да о “реконструкцији”, односно недозвољеној доградњи, која би укинула јавни простор испод колонаде - неодвојиви функционални и амбијентални део пешачке зоне града - треба одлучивати стручно, уз детаљне анализе са становишта урбанизма, архитектуре и уз уважавање јавних интереса и права грађана. Недопустиво је да се о архитектури одлучује бирократски и да се за интервенције које се тичу свих нас било ко служи рупама у закону и језичким зачкољицама. Желимо да се ствари назову правим именом, укидање јавног простора дозидавањем и затварањем дела објекта јесте доградња, а никако реконструкција. Реконструкција је намењена очувању и унапређењу објеката од значаја, а не њиховој пренамени и комерцијализацији у складу са појединачним интересима. Већ смо показали да је наш интерес - живот у стабилном, корисном и лепом граду по мери човека.
Ми, шабачке архитекте, препознајемо потребу да се објекат Старе робне куће реконструише, да се фасада објекта редовно и брижљиво одржава уредном и безбедном, али истовремено - ми у потпуности оспоравамо идеју доградње, јер смо сигурни да би таква доградња нарушила функцију, форму и значај објекта, а свима нама одузела право на коришћење простора који нам је с правом и смислом додељен.
Не заборавите, овај град припада свима нама.

Саопштење потписују архитекте:
Марија Ратковић, дипл. инж. арх.
Марко Гавриловић, дипл. инж. арх.
Предраг Даничић, дипл. инж. арх.
Марина Клејвег (Клеyњег), дипл. инж. арх.
Маријана Гавриловић, дипл. инж. арх.
Наталија Јовановић, дипл. инж. арх.
Катарина Дубљанин, дипл. инж. арх.
Никола Косијер, дипл. инж. арх.
Ивана Николић, дипл. инж. арх.
Марија Николић, дипл. инж. арх.
Јасна Мијатовић, дипл. инж. арх.
Татјана Завађа, дипл. инж. арх.
Марија Ћургуз, дипл. инж. арх.
Нада Блануша, дипл. инж. арх.
Оливера Мирковић, дипл. инж. арх.
Наташа Филиповић, дипл. инж. арх.
Марио Бечко, дипл. инж. арх.
Миодраг Даничић, дипл. инж. арх.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa