Инфо

15. фебруар 2018.15. феб 2018.
Демократска странка честита Дан државности
САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Демократска странка честита Дан државности

Дан државности представља један од симбола сваке државе и једно од основних обележја њеног постојања. Као Дан државности Републике Србије, од 2002. године, обележавамо 15. и 16. фебруар, успомену на дан када је на збору у Орашцу 1804. године подигнут Први српски устанак и дан када је у Крагујевцу 1835. године на Скупштини која је започета на хришћански празник Сретење Господње, изгласан први устав модерне српске државе - Сретењски устав.
Били су ово догађаји који су подстакли пут националне еманципације, разбијања феудалних институција и аутократске владавине, демократизацији ондашњег српског друштва. Идеје које су их пратиле, биле су увелико испред свог времена, а свеукупно означавале су исконску тежњу српског народа за слободом. Ова, универзална хуманистичка вредност, коју су ова два значајна догађаја тако јако изражавала, уткала је свим будућим генерацијима пут којим треба ићи. Два века касније, Дан државности Републике Србије, представља увек актуелно подсећање на небројане жртве које су зарад слободе и остваривања овог идеала врло често страдале или биле заборављене.
Данас, када се поново сусрећемо са различитим изазовима, пред нашом генерацијом поново стоји иста борба и задатак – сврстати Србију у ред уређених, модерних и развијених држава. То је био смисао херојске борбе започете 1804. године, то је био смисао Слободарског устава из 1835. године. То мора бити наш смисао и данас. Као странка која сматра да је слобода темељна људска вредност за коју се не смемо никада престати борити,
Градски одбор Демократске странке Шабац честита свим грађанкама и грађанима града Шапца Дан државности Републике Србије.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa