Инфо

15. фебруар 2018.15. феб 2018.
Коалиција:

Бесрамне и опасне изјаве државног секретара Гајовића

Коалиција новинарских и медијских удружења (НУНС, НДНВ, АНЕМ, Локал прес и АОМ) сматра да су изјаве државног секретара у Министарству културе и информисања Александра Гајовића, изречене у интервјуу за Радио Слободна Европа, бесрамне и опасне, те да су у функцији не само релативизације учесталих напада на новинаре већ и њиховог подстицања.
Државни секретар Александар Гајовић је и у овом интервјуу оправдао имиџ арогантне и нестручне особе, али је отишао и много даље, релативизујући и оправдавајући нападе на новинаре тврдњама да је потребно саслушати и другу страну, односно верзије нападача и њихове мотиве, да новинари сами себе треба да штите, али и да мисли да су појединци сами себи слали претње због саморекламирања и због тога што “имају лоше намере”.
Коалиција подсећа да су напади и претње у које државни секретар “сумња” пријављени надлежним органима, полицији и тужилаштву, а да су поједини случајеви – иако са великим закашњењем – и процесуирани.
Коалиција сматра да овакве изјаве државног секретара могу да буду предмет приватних тужби, и у том смислу ћемо пружити правну помоћ нашим колегама уколико се одлуче на тај потез.
Коалиција позива премијерку Србије Ану Брнабић, као и министра културе и информисања Владана Вукосављевића да се одреде према овом скандалозном наступу државног секретара, односно да саопште да ли су његови ставови истовремено и ставови Министарства и Владе Србије.
Са жалошћу констатујемо да иступ државног секретара неодољиво подсећа на речи високих функционера Српске радикалне странке током деведесетих година, у периоду који је претходио организованом прогону новинара и медија, али и убиству Славка Ћурувије. Тада је Александар Вучић изјавио да новинари треба да пазе шта раде ако хоће да буду безбедни, а Војислав Шешељ им је упутио веома отворене претње оптужујући их да су убице, шпијуни и издајници.

Независно удружење новинара Србије
Независно друштво новинара Војводине
Асоцијација независних електронских медија
Асоцијација локалних и независних медија Локал прес
Асоцијација онлајн медија

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa