Инфо

3. март 2011.3. мар 2011.
НЕПОЗНАТИ ВАНДАЛИ ОСКРНАВИЛИ МУСЛИМАНСКУ БОГОМОЉУ У ШАПЦУ

НИ СВЕТИЊА ИМ НИЈЕ СВЕТА

У ноћи између прошле среде и четвртка непозната лица исписала графите по муслиманској богомољи на шабачком муслиманском гробљу. Вандали полупали и прозорска стакла и развалили врата. Полиција трага за починиоцима, а главни имам шабачко-зворнички, Мехмедалија ефенди Вели поручује верницима да не скрнаве светиње, већ да развијају традиционално добре односе између верника муслиманске и православне вере
Однос између верника већинског православног становништва и око 400 породица муслиманске вероисповести који одвајкада живе у Шапцу, традиционално су добри и зато сваки покушај да се на било који начин ти односи поремете изазива оправдани гнев толерантних Чивијаша. Тако су они реаговали и на недавни догађај који је својом поруком скренуо на себе пажњу шире јавности и показао да у Шапцу живе и неки други људи, којима толеранција и добри међуљудски односи међу припадницима различитих вера и нису баш на срцу.
У шабачкој мали, у којој живи највећи број овдашњих муслимана, на муслиманском гробљу почетком прошле деценије подигнута је гасулхана- верски објекат који муслиманима служи за верске обреде. Овде муслимани петком долазе на молитве, а објекат служи и за припремање умрлих за сахрану и у друге сврхе за испољавање ове вероисповести. Објекат је подигнут у виду капеле, у приземљу су просторије за припремање умрлих за сахрану, а на спрату је џамија.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa