Инфо

22. фебруар 2018.22. феб 2018.
БОГАТА ПОНУДА ЗА  СВАЧИЈИ УКУС
ТОШ НА МЕЂУНАРОДНОМ САЈМУ ТУРИЗМА

БОГАТА ПОНУДА ЗА СВАЧИЈИ УКУС

Током четири дана Сајма, ТОШ ће се представити кроз четири концептуалне целине. Искуство из ранијих година каже да на сајму штампани материјал узме 4.000-5.000 људи. Посетиоци су најзаинтересованији за Шабачки вашар, “Чивијаду” и “Коњичке свечаности”, а доста се распитују и за сеоски туризам и планину Цер
Туристичка организација Шапца учествоваће на 40. Међународном сајму туризма који се одржава од 22. до 25. фебруара у Београду. Наступиће самостално и на сопственом штанду представити туристичку понуду овог краја. Током четири дана Сајма, ТОШ ће се представити кроз четири концептуалне целине. Урађени су кратки видео спотови и нов штампани материјал који ће посетиоцима Сајма помоћи да се упознају са туристичким потенцијалима Шапца и околине.
-Први дан, четвртак, резервисан је за сеоски туризам. Представићемо објекте који се баве сеоским туризмом код нас, а то су Вила Албедо и породична газдинства Маринковић и Топаловић у Липолисту. Истог дана представићемо и манифестације “Дани ракије”, “Руже Липолиста” и “Коњичке свечаности”, навео је директор ТОШ Срђан Митрашиновић.
-Другог дана Сајма представићемо културно-историјско наслеђе самог градског језгра и манифестације које су аутентичне за Шабац, Шабачки вашар и “Чивијаду”. Такође, биће представљен Парк науке, који у Шабац доводи велики број деце из целе Србије. Поред тога, ове године и Библиотека ће бити промовисана на Сајму. Припремају неколико занимљивих пројеката, за које верујемо да ће значајно допринети бољој туристичкој понуди града. Ту су и “Мишарске свечаности”, које се морају подићи на виши ниво, јер је у Мишару утемељена модерна српска држава, наводи Митрашиновић.
-Трећи дан је резервисан за планину Цер. Цер је прославила Церска битка, а ове године је 100 година од завршетка Првог светског рата. Тог дана је и промоција “Повесма”, текеришког пешкира који је и званично саставни део државних поклона које српски званичници поклањају другим државама. Понуда Цера значајно се повећала прошле године отварањем бициклистичке стазе, ендуро мото стазе и стазе за параглајдинг. Тренутно преговарамо да се ове године на Церу одржи и скајранинг државно првенство, каже Митрашиновић.
Церски марш ће се ове године одржати девети пут. На пут предака дуг 37 километара не крећу само Шапчани него и бројни гости из целе Србије, али и иностранства. Сајам ће бити прилика да се привуче још већи број заинтересованих и да ове године у августу ка Текеришу крене најбројнија река људи.
-Последњи дан Сајма, недеља, посвећен је појединим манифестацијама. Представићемо “Базар старих и уметничких заната”, “Пливачки маратон”, “Меморијал краља Александра” и урадити презентацију туристичких тура кроз шабачки крај, наводи директор ТОШ.
ТОШ је ове године на Сајму туризма трећи пут. Искуство из ранијих година каже да на сајму штампани материјал узме 4.000-5.000 људи. Посетиоци су најзаинтересованији за Шабачки вашар, “Чивијаду” и “Коњичке свечаности”, а доста се распитују и за сеоски туризам и планину Цер.
-За овогодишњи Сајам урадили смо серију кратких видео спотова који се односе на значајне културно-историјске локалитете и природне лепоте нашег краја. Урадили смо и нов штампани материјал, брошуре са манифестацијама и брошуре са угоститељским објектима, а урађена је и нова туристичка мапа града, објашњава Митрашиновић.
Не може се знати тачан број туриста који годишње посети Шабац. Неки дођу само на један дан, док се други задрже дуже. Тако се не може знати ни колико људи привуче промоција на Сајму, али тај број сигурно није зенемарљив.
-Основни показатељ туристичког промета су физички и финансијски моменат, односно повећање броја људи и зараде од њих. Смештајни објекти нама достављају податке, али они не показују тачан број туриста. Нису сви који преноће у хотелу туристи, а ни сви туристи не спавају у хотелима. Да је значајно већи број гостију у граду у време манифестација сведоче и таксисти и угоститељи. Многи од њих дођу само на дан и не ноће. Посебно је већи број гостију последњих година, а томе доприноси и добра пропаганда и маркетинг. Наступ на Сајму туризма је један од главних адута, наводи Живорад Опанковић из ТОШ.
Посетиоци Сајма ће имати прилику да се у познају и са Шабачким летњим фестивалом, Маратоном Јарак-Шабац, “Бубијадом”. Из ТОШ подсећају да и Мото скуп, БМЊ скуп, тјунинг шоу, привуку значајан број посетилаца у Шабац и да је сваки од ових догађаја значајан за развој туризма у граду.
Тражи се кревет више
Шабац има званично 585 лежајева. Око трећине њих је увек резервисана за сталне госте хотела. Иако је прошле године значајно повећан смештајни капацитет у граду чини се да то и даље није довољно. Томе у прилог говори податак да када је недавно одржан Светски куп у мачевању, на ком је присуствовало 35 репрезентација није било довољно кревета у Шапцу.
-Прошле године смо у првих пет месеци имали више од 27.000 ноћења. Немамо податке за други део године, али их је сигурно било више, јер су најзначајније манифестације тада, истиче Срђан Митрашиновић.


М. М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa