Инфо

22. фебруар 2018.22. феб 2018.
УЛИЦА ГРАДА АРГОСТОЛИЈА У ШАПЦУ
У недељу, 25. фебруара, биЋе отворена

УЛИЦА ГРАДА АРГОСТОЛИЈА У ШАПЦУ

“Улице, тако и ова наша која ће носити име Улица града Аргостолија, повезују људе и у симболичкој равни представљају везу, симболишу сарадњу и пријатељство. Зато је и отварање ове улице још један од начина да покажемо искрену приврженост пријатељским везама које имамо са овим јонским острвом и градом Аргостолијем” – каже Немања Пајић, председник Скупштине града Шапца, уочи свечаности отварања улице која ће носити име братског грчког града
Готово две и по деценије након потписивања Повеље о братимљењу Шапца и грчког града Аргостолија, са острва Кефалоније, само неколико месеци пошто је Шабац добио своју улицу у срцу овог Јонског острва, у нашем граду биће отворена Улица града Аргостолија. Овај грчки град један је од четири са којим Шабац има потписану повељу о братимљењу, а са којим су везе најинтензивније и посете најчешће, каже Немања Пајић, председник Скупштине града Шапца.
- Везе са грчким градом Аргостолијем су најинтензивније, било је много посета овом граду и острву Кефалонији, а и у Шапцу је боравио велики број наших пријатеља из Грчке. Верујем да је тој живој сарадњи и братским везама највише допринео почасни конзул Србије на Кефалонији др Виктор Рухотас. Невероватни су ентузијазам и енергија са којом он повезујући људе чува пријатељство између два града. Велики број наше деце је у неким тешким годинама био у Грчкој управо захваљујући овој сарадњи. Др Рухотас организовао је и прикупљање помоћи, а најинтензивније је радио на повезивању две културе кроз гостовања наших представника на Кефалонији и долазак Грка у Шабац – истиче Пајић.
Захваљујући овој сарадњи Шабац је добио своју улицу у Аргостолију, а планира се да и једна шабачка улица добије име братског града?
- Велико ми је задовољство што ћемо у недељу са пријатељима са Кефалоније, угледним гостима, представницима града и префектуре Јонских острва отворити Улицу града Аргостолија у самом центру Шапца, код парка у Масариковој улици. Долазак високих званица из Грчке биће и прилика да разговарамо о даљој сарадњи и унапређењу веза и односа два града и два народа, које повезује култура, историја, вера – каже Пајић.
Делегација града Шапца боравила је у Аргостолију прошле године поводом отварања Шабачке улице...
- Велика ми је част што сам био на челу ове делегације. Невероватно је са колико топлине су нас дочекали наши домаћини, на сваком месту стичете утисак да сте међу пријатељима, међу својима. Наравно да је томе највећи допринос дао др Виктор Рухотас, почасни конзул наше земље у Грчкој, човек који Србију воли изнад свега и који у ово пријатељство и братство два града несебично улаже своје време и енергију. Част ми је што је отварању наше улице присуствовао и наш амбасадор у Грчкој, Душан Спасојевић, захваљујући којем је у Аргостолију приређена и изложба посвећена годишњици успостављања веза између Србије и Грчке.
Две земље су традиционално повезане, да ли, онда, и сарадњу два града треба посматрати у том контексту?
- Свакако. Мислим да је за нас у Шапцу од посебног значаја и што се све ово догађа у години која за нас и нашу историјску прошлост има изузетан значај. Ове године је 100 година од завршетка Првог светског рата и пробоја Солунског фронта. Време које смо поделили у овом периоду највећег страдања нашег народа трајно нас је повезало са пријатељским грчким народом и на темељу тих, сада већ вековних веза, настају нова пријатељства која јачамо и на овај симболичан начин. Улице, тако и ова наша која ће носити име Улица града Аргостолија, повезују људе и у симболичкој равни представљају везу, симболишу сарадњу и пријатељство. Зато је и отварање ове улице још један од начина да покажемо искрену приврженост пријатељским везама које имамо са овим јонским острвом и градом Аргостолијем – поручује Немања Пајић, председник Скупштине града Шапца.
ТРЕЋА ДЕЦЕНИЈА
БРАТСКИХ ВЕЗА
Повеља о братимљењу између Шапца и Аргостолија потписана је у јануару 1995. године. У име два града потписали су их Марко Максимовић, председник Скупштине општине Шабац и Герасимос Фортес, градоначелник Аргостолија.

КЕФАЛОНИЈА НА САЈМУ
ТУРИЗМА
Грчка је ове године земља партнер на Међународном сајму туризма који се одржава у Београду. У оквиру ове велике сајамске манифестације представиће се и једно од најлепших грчких острва – Кефалонија, чије је седиште Аргостоли, који братске везе има са Шапцем и београдском општином Вождовац.

ШАБАЧКА УЛИЦА
ОД ОКТОБРА
У СРЦУ АРГОСТОЛИЈА
У октобру прошле године у самом центру Аргостолија, на Кефалонији, отворена је Шабачка улица, у присуству амбасадора Србије у Грчкој Душана Спасојевића, високих званичника града домаћина, представника Грчке цркве и делегације Шапца.

ОТВАРАЊЕ УЛИЦЕ У ПОДНЕ
Церемонија свечаног отварања Улице града Аргостолија, код парка између Масарикове и Улице Милоша Обилића, је у недељу, 25. фебруара, у 12 часова, а Концерт пријатељства, уз наступ хора и оркестра са Кефалоније и шабачких културно-уметничких друштава, је истог дана у 20 часова у Шабачком позоришту, уз слободан улаз. Хор из Аргостолија ће са домаћинима приредити и наступ на Тргу шабачких жртава дан раније, у суботу, 24. фебруара, око 12 часова, као позивницу на Концерт пријатељства.

ЉУБАВ НАЈЈАЧА ВЕЗА
Рођена Шапчанка Бојана Кулезић, стоматолог по занимању, удата је за Лефтериса Пападимоса, такође стоматолога. Бојана, Лефтерис и њихов четворогодишњи син Јоргос у својим рукама држали су заставе Србије и Грчке на церемонији отварања Шабачке улице у Аргостолију. Урадиће то и у Шапцу, на отварању Улице града Аргостолија.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa