Инфо

22. фебруар 2018.22. феб 2018.
ЗАБРАЊЕНИ СПОТ И ГУШЕЊЕ
ИЗБОРНА ТРКА ЗА БЕОГРАДСКЕ ИЗБОРЕ

ЗАБРАЊЕНИ СПОТ И ГУШЕЊЕ

Јавна је тајна да су напредњаци за предстојеће изборе у Београду ангажовали једну израелску агенцију која је најпознатија по кампањама у којима омаловажава политичке противнике. Костадиновић: Њихова кампања, сваки пут до сад, била је синоним за малтретирање, уцењивање и вређање, како политичких противника, тако и здравог разума бирача. Вукадиновић: Обилази Рипањ и Батајницу и води светску и високодржавну политику
Кампања за београдске изборе улази у последњу фазу. И њу је, као и претходне обележио кратак временски период, изузетно нефер медијски услови, као и доста удараца испод појаса.
Председник Србије, који би требало да буде председник свих грађана, а не само оних који су чланови његове странке, велича листу на чијем је челу, константно напада представнике других листа причом о недоказаном лоповлуку и разводњава кампању крупним државним питањима.
Јавна је тајна да су напредњаци за предстојеће изборе у Београду ангажовали једну израелску агенцију која је најпознатија по кампањама у којима омаловажава политичке противнике оних који је плате. Као резултат тог ангажовања изродио се спорни спот у којем се у негативном контексту приказују кандидати за градоначелника других листа. После интервенције Јавног сервиса, Регулационо тело је донело одлуку о забрани емитовања оваквог спота, јер је емитован без сагласности особа чији су ликови у њему приказани.
Лидер СНС Александар Вучић рекао је да његова странка поштује одлуку државних органа, и када им се она допада и када то није случај.
- „Сматрам да је спот шаљив, да није увредљив и да погађа у суштину - казао је Вучић.
Додао је и то да је државни орган забранио спот и да то његова странка поштује.
Кандидат за градоначелника Београда Драган Ђилас позвао је РТС да „овај спот емитује што је могуће више, ако треба и бесплатно, како би цела Србија још једном видела ко су и какви су људи који данас воде нашу земљу“.
- Очекивао сам да им се обратите за мишљење када је Александар Вучић на јавном сервису на коме је гостовао као председник Србије преко 25 минута говорио о београдским изборима представљајући листу СНС-а или када је мене и моје партнере путем тог истог јавног сервиса на дан убиства господина Оливера Ивановића називао јадницима и бедницима. Пошто тада нисте нашли за сходно да ме заштитите или ми бар омогућите да у истом времену одговорим Александру Вучићу, најискреније вас молим да то не покушавате ни сада - навео је Ђилас.
Кандидат за градоначелника Александар Шапић, чија се слика такође види у овом споту, на Твитеру је написао да и он даје сагласност за емитовање спота, али под једним условом.
„Чујем на вестима да је Ђилас дао сагласност за емитовање напредњачког спота, где смо нас двојица на слици. Да не испаднем сад „партибрејкер“, ево дајем је и ја. Уз једну малу молбу. Подвуците ми бар неку хоклицу под ноге, да не изгледам као Лилипутанац. Убисте ми самопоуздање“, написао је Шапић.
Скривање иза Вучићевог
имена
Председник Градског одбора Демократске странке у Шапцу Душан Костадиновић сматра да се природа актуелног режима најбоље огледа у њиховим кампањама.
- Њихова кампања, сваки пут досад, била је синоним за малтретирање, уцењивање и вређање, како политичких противника, тако и здравог разума бирача. Исти је случај и сада са београдским изборима. Увек им је полазна основа обесмислити изборе, и СНС управо то чини откад је на власти. Настоје да све друго представе као тему, осим саме изборе. Судећи по њиховом рекламном споту главна порука и даље је та да заправо нема опозиције, односно, да су у опозицији сви исти и да свако ко мисли добро својој земљи и људима мора нужно да гласа за СНС. Намеће се питање, ако се заиста не осећају угроженим и мисле да немају конкуренцију, зашто се једино и само баве својим политичким противницима – истиче Костадиновић.
Он додаје да је симптоматично то да је носилац листе Напредњака за изборе у Београду управо Александар Вучић, што је њихов образац кампање за све изборе, чак и оне за месне заједнице.
- Сакривањем иза Вучићевог имена напредњаци само потврђују да немају поштовање према грађанима, јер их на првом месту остављају у заблуди кога уопште бирају за своје представнике и градоначелника, а на другом месту индиректно нам поручују да без обзира на то ко буде изабран на било коју функцију и даље ће о свему одлучивати искључиво Вучић – каже Костадиновић.
Према његовим речима, жалосно је то што својим понашањем, свесно, покушавају да сведу изборе на апсурд и да саму институцију избора извргну руглу, како што већи број грађана уопште и не би гласао, јер при већој излазности СНС губи изборе. Зато је први задатак опозиције да подсети грађане да је сваки глас важан. Све ово су ствари које и грађани, сигуран сам, апсолутно увиђају, тако да негативна кампања СНС на првом месту може да нашкоди њима самима – закључује Костадиновић.
Бумеранг ефекат
Политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић сматра да је емитовање спорног спота ружно и безобразно, али понекад може да се врати као бумеранг и обије о главу онима који су такав спот направили.
- Мислим да се то може догодити и овај пут, и да је Вучић то схватио. Одиграо је ову забрану са РЕМ-ом због тога. Направили су себе као жртву, а при томе су кривци. Даље емитовање оваквог спота, дефинитивно, могло би да изазове контра ефекат – каже Вукадиновић.
По њему, у Београду је на делу прљава кампања.
- С друге стране, покушава се створити утисак као да је нема, јер главни протагониста власти се понаша као да није предизборна кампања у току. Обилази Рипањ и Батајницу и води светску и високодржавну политику. На тај начин покушава да убије кампању, а истовремено води прљаву кампању преко таблоида против опозиције. С треће сране учествује у локалној кампањи на начин на који ниједан председник државе никада није учествовао – истиче Вукадиновић.
Директор телевизије
на СНС листи
Истовремено са изборима у Београду, гласаће и бирачи у Бору, Аранђеловцу и Севојну. Када је реч о Бору, утисак је да на изборима у овом рударском граду учествује само коалиција која чини власт. На свакој бандери су окачени плакати „кандидата за градоначелника“ за сваки град и општину, па тако и за Бор – Александра Вучића. Трећи на листи је, нпр, директор локалне телевизије на којој опозиција не може ни да примирише.
Н. К.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa