Инфо

22. фебруар 2018.22. феб 2018.
ЗАСЛУЖЕНА  СРЕБРНА МЕДАЉА
ОДЛИКОВАН НОВИНАР МИОМИР
ФИЛИПОВИЋ ФИЋА

ЗАСЛУЖЕНА СРЕБРНА МЕДАЉА

Поводом Дана државности Сретења, председник Републике Србије Александар Вучић је Указом за изузетне заслуге у јавним делатностима, посебно у области новинарства, одликовао сребрном медаљом Миомира Филиповића Фићу, новинара-публицисту и дописника Политике из Сремске Митровице.
Предлог Удружења културних стваралаца Србије да се Миомир Филиповић Фића одликује подржала су удружења грађана и културна друштва из више од 30 општина Србије.
Миомир Филиповић Фића, новинар-публициста, рођен је 1954. године у мачванском селу Раденковићу. Породичан је човек. Школовао се у родном селу, Сремској Митровици, Новом Саду и Београду. Био је новинар новосадског Дневника и писао за најтиражније листове СФРЈ и стварао за државне радио-телевизије. Завршио је Новинарску школу Југословенског института за новинарство. Филиповић је објавио више од 30 књига, претежно са тематиком села. Оснивач је Удружења културних стваралаца Србије “Завичај”, оснивач и уредник листа села Србије “Сеоских новина”, Фестивала новинар о селу. Један је од оснивача Удружења Мачвана и других. Филиповић је покретач бројних културних манифестација широм Србије, а један је од твораца обновљених сусрета села Србије које организује Културно-просветна заједница Србије. За вишегодишње стваралаштво награђиван је домаћим и страним престижним наградама. За велики допринос културном стваралаштву Републике Србије и свесрпског простора добитник је најпрестижнијег признања Вукове награде. Носилац је Златне повеље Удружења новинара Србије и низа других награда и признања у области културе и новинарства. Поводом 40 година стваралаштва у новинарству и добијања Вукове награде изашла је књига о Фићи под насловом “Људи и њихове ћуди”.

Љ. Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa