Инфо

22. фебруар 2018.22. феб 2018.
Падавине годе пшеници

НЕКОМЕ БЛАТО, А НЕКОМЕ БОЉИ ПРИНОСИ

Пшеница засејана јесенас у добром је стању и већ се избокорила, али добро би јој користио снежни покривач. Он би јој донео и неопходну влагу. Процењује се да је чак 80 процената површина засејано у оптималном року али и “семеном са тавана” што није добро. Пшеница, за разлику од кукуруза, трпи мање штете од суше али има и одређене захтеве према води. Са еколошког и географског становишта, ипак је култура која се може гајити на подручјима која имају различит распоред падавина, што се последње деценије и дешава у региону. Агротехничке мере ће сигурно омогућити бољу резерву пшенице влагом .
-Идеал је да би се добио квалитет и квантитет, да цео земљишни хоризонт буде богат довољним количинама влаге како би коренов систем лако продирао кроз њега. Но, утрошак воде по јединици површине јако се мења. Омогућавањем акумулације веће количине влаге у земљишту биљке су развијеније, а самим тим оне јаче и троше воду. Морамо нагласити да зрно у самој сетви, ако влага падне испод 30 процената од пуног водног капацитета, клијање скоро прекида. Ако је недостатак влаге у земљишту током бокорења и на крају бокорења формирање класића биће мањи као и дужина класа. Недостатак влаге у првих десет дана клас може да буде одличан, али број оплођених цветова и број зрна ће бити редукован, а нарочито у време класања и цветања услед недостатка влаге увећава број неплодних класића, каже пољопривредни стручњак Дарко Симић.
Критични периоди недостатка влаге за пшеницу су сетва и ницање, али ипак и мале количине влаге неће негативно утицати на ову фазу. Ако су количине падавина од класања до зрења оптималне то ће повољно утицати на хектолитарску масу.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa