Инфо

1. март 2018.1. мар 2018.
УЛИЦА МИРА, БРАТСТВА И СОЛИДАРНОСТИ
ОТВОРЕНА УЛИЦА АРГОСТОЛИЈА У ШАПЦУ

УЛИЦА МИРА, БРАТСТВА И СОЛИДАРНОСТИ

“Улица Аргостолија у Шапцу и улица Шапца у Аргостолију су улице мира, братства и солидарности. Двадесет и три године је прошло од потписивања повеље између главног града Кефалоније и Шапца. Тај чин свакако обавезује на даље. Братимљење између Шапца и Аргостолија је најбоље братимљење између Грчке и Србије. Постојање ових улица, требало би да буде пример који ће подстаћи и друге градове да то ураде”
Протекле седмице, уз пригодан програм и химне Грчке и Србије, свечано је отворена Улица града Аргостолија. Отварању су присуствовали конзул Србије на Кефалонији др Виктор Рухотас, градоначелник братског грчког града Александрос Парисис, градоначелник Шапца Небојша Зеленовић, председник Скупштине града Немања Пајић, као и представници цркве, установа и институција из нашег града. Таблу са називом улице која се налази између Масарикове улице и улице Милоша Обилића открили су Небојша Зеленовић и Виктор Рухотас.
Наш град је у октобру прошле године, у центру Аргостолија добио шабачку улицу, а након отварања улице Аргостолија у Шапцу, озваничено је истинско пријатељство и добра сарадња два збратимљена града.
- Улица Аргостолија у Шапцу и улица Шапца у Аргостолију су улице мира, братства и солидарности. Двадесет и три године је прошло од потписивања повеље између главног града Кефалоније и Шапца. Тај чин свакако обавезује на даље. Братимљење између Шапца и Аргостолија је најбоље братимљење између Грчке и Србије. Постојање ових улица, требало би да буде пример који ће подстаћи и друге градове да то ураде – истакао је Рухотас.
Овом приликом градоначелник Шапца Небојша Зеленовић изјавио је да је отварање улице града Аргостолија изузетна част.
- Веома смо почаствовани чињеницом да овако дуго пријатељство успевамо да негујемо и одржимо све ове године, баш као и са свим другим градовима побратима. Према нашим пријатељима из Грчке имамо посебан однос и посебну емоцију. Званично српско – грчко пријатељство траје 150 година. Верујемо да је будућност у томе да мали градови и мале средине присно сарађују на ономе што је за њих најважније – истакао је градоначелник Небојша Зеленовић.
Председеник Скупштине града Немања Пајић, указао је на чињеницу да је овај чин симболично повезивање људи.
-На симболичан начин показано је пријатељство између града Аргостилија и Шапца. Надам се да ће и у будућности бити још доста оваквих симбола пријатељстава, пре свега у размени културе, спорта и свега онога што краси ова два народа. Изузетно ми је драго што након шабачке улице у Аргостолију, имамо и улицу града Аргостолија код нас, како је и обећано – изјавио је Пајић.
За госте из Грчке одржан је, након отварања улице, пријем у Градској кући који је приредио Немања Пајић. Том приликом уручивани су поклони а Ангелос Констатакис, шеф Одсека за културу и спорт града Аргостолија, исказао је захвалност на гостопримству.
-Изузетно сам срећан што се налазим са великом делегацијом у братском граду Шапцу и што смо на неки начин увеличали церемонију отварања улице. Захваљујем се градоначелнику Шапца и његовим сарадницима на изузетно лепом гостопримству. Шапчанима је пружена прилика да чују нашу традиционалну музику, аутентичне старе кефалонске песме које се певају искључиво на Кефалонији. Кефалонија има велике могућности да прима туристе, а прилике за развијање односа међу људима и осталим градовима су велике – истакао је Констатакис.
Поводом овог догађаја, значајног за даљи развој сарадње и пријатељства између два братска града, у Шабачком позоришту одржан је и концерт пријатељства. Наступали су Хор и оркестар са Кефалоније, Шабачка културно-уметничка друштва “Абрашевић”, “Чивија”, “Господар Јеврем” и вокална група “Шапчанке”.

К.Ј.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa